Care sunt mai bune: ouăle albe sau cele maro? Pe care trebuie să le alegi?

Publicat: 14/11/2022 | 20:41

Oul este un aliment bogat în proteine și în vitamine, motiv pentru care medicii îl recomandă în dieta oricui. Cu toate acestea trebuie consumat cu măsură. De asemenea cei care obișnuiesc să le mănânce trebuie să mai țină cont de câteva aspecte. Una dintre cele mai frecvente întrebări legate de acest aliment se referă la culoarea lui: Care sunt mai bune? Ouăle albe sau ouăle maro?

Există într-adevăr o diferență de calitate între ele sau doar de preț? Unii oameni cred că ouăle maro sunt mai sănătoase, în timp ce alții consideră că ouăle albe sunt mai curate sau chiar că au un gust mai bun.

Există un răspuns dat de cercetători și la această întrebare. Lucrurile sunt destul de simple. Oul alb este făcut de găina albă. Oul maroniu este făcut de găina brună/roșcată. Din când în când, aceasta poate face și ouă albe. Dar potrivit studiilor, ouăle maronii sunt mai bogate în acizi omega-3, deci acestea sunt cele mai bune.

VEZI ȘI: CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ PUI O MONEDĂ ÎN CONGELATOR. TRUCUL CARE ÎȚI SALVEAZĂ ALIMENTELE ATUNCI CÂND PLECI DE ACASĂ

Pe lângă diferența de culoare a penajului, mai există și o diferență legată de vârsta găinilor. Astfel, găinile tinere fac ouă cu o coajă mai groasă, în timp ce găinile mai bătrâne produc ouă cu o coajă puțin mai subțire. O altă deosebire notabilă între principalele tipuri de ouă ar fi dimensiunile. Se poate observa că ouăle maronii sunt mai mari decât cele albe.

Ouă de găină (sursă foto: pixabay)

Testul de prospețime al ouălor

Tot ce trebuie să faci este să pui oul într-un recipient cu apă. Un ou care stă întins pe o parte pe fundul recipientului este proaspăt, în timp ce un ou care plutește în partea de sus a apei sau stă vertical în recipient este vechi și probabil nu ar trebui folosit.

Deși ai putea crede că ouăle sunt complet pline, ele conțin, de fapt, un pic de aer. Pe măsură ce oul se învechește, cantitatea de aer din interiorul acestuia crește.

O parte din schimbare se datorează descompunerii. Atunci când conținutul oului se descompune, au loc reacții bacteriene care, printre altele, pot elibera gaze.

This browser does not support the video element.