Care sunt persoanele care au un răspuns imunitar slab după vaccinul anticoronavirus. Studiu

De: Cancan
Publicat: 04/10/2021 | 23:30

Vaccinurile anti-COVID-19 sunt mai puţin eficiente în cazul persoanelor cu sisteme imunitare slăbite (imunocompromise), au concluzionat trei studii italiene, subliniind necesitatea administrării dozelor de rapel (booster) la acest grup de persoane vulnerabile.

Studiile arată că, în medie, 30% dintre pacienţii imunocompromişi nu dezvoltă imunitate la virus după vaccinare, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Restul de 70% răspund la vaccin, mai ales după a doua doză, însă într-o măsură mai mică decât persoanele sănătoase şi cu diferenţe de la un grup la altul, a anunţat luni Spitalul Bambino Gesu din Roma, care a realizat cele trei studii.

Agenția Europeană a Medicamentului, EMA, a aprobat, luni, administrarea dozei a treia cu vaccinul anti-COVID produs de Pfizer la persoane adulte. Conform Agenției, doza a treia de Pfizer poate fi administrată persoanelor în vârstă de cel puțin 18 ani, la cel puțin șase luni de la injectarea dozei a doua.

”La nivel național, instituțiile de sănătate publică pot emite recomandări privind utilizarea dozei suplimentare în funcție de apariția datelor privind eficiența și de datele limitate referitoare la siguranță. Riscul de afecțiuni cardiace inflamatorii sau de efecte secundare foarte rare după o doză suplimentară nu este cunoscut și este monitorizat cu atenție. La fel ca și în cazul altor medicamente, EMA va continua să examineze toate datele privind siguranța și eficacitatea vaccinului”, se precizează în comunicatul instituției.

Doza a treia poate fi făcută cu Pfizer și Moderna în cazul persoanelor cu sistem imunitar grav afectat

EMA a ajuns la concluzia că o doză suplimentară din vaccinurile Pfizer și Moderna poate fi administrată persoanelor cu sistemul imunitar grav afectat, la cel puțin 28 de zile de la doza a doua.

Agenția invocă studii care au relevat că doza suplimentară ameliorează capacitatea de a produce anticorpi necesari în lupta cu coronavirusul în cazu persoanelor care au suferit transplant de organe și au sistemul imunitar slăbit.

Decizia EMA era anticipată încă de săptămâna trecută. Hotărârea adoptată luni vine după ce mai multe state europene, inclusiv România, au aprobat și au început deja administrarea dozei a treia de vaccin anti-COVID.

Sursa foto: Arhiva Cancan