Care sunt secretele bucatariei mediteraneene. Seara culinara in stil italian

De: Cancan
Publicat: 15/06/2012 | 00:00

Sa variezi meniul este o idee excelenta si ce ar putea fi mai indicat pentru zilele toride de vara decat bucataria mediteraneana, celebra atat pentru retetele delicioase, cat si pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii? Iata cateva exemple pentru un meniu in stil italian: Sursa de inspiratie Expertii in arta culinara considera bucataria italiana ca fiind una dintre cele mai variate. Aceasta se caracterizeaza printr-o larga gama de retete, fiind una dintre cele mai sanatoase. Mai mult, gatitul in stil mediteranean a inspirat cultura culinara a multor tari si a fost influentat de-a lungul timpului de bucataria araba, greceasca, bizantina si etrusca, de unde si imensa varietate. Mozzarella cu sunculita afumata 2 portii Ingrediente doi cartofi mari, rasi 140 g Mozzarella Lovilio ulei de masline Primadonna 4-6 felii de sunculita afumata Pikok Mod de preparare: Cuptorul se incinge la 180 grade. Cartofii se pun intr-un castron si peste ei se presara sare. Se lasa asa 5-10 minute, apoi se sterg cu un servet ca sa iasa apa. In jurul branzei se infasoara niste hartie de copt, care a fost mototolita si udata in prealabil. Se baga la cuptor la foc mic 10 minute. Se incinge putin ulei in tigaie, se pun cartofii impartiti in doua portii si se condimenteaza. Cand se rumenesc dedesubt, se intorc pe partea cealalta si se lasa sa se rumeneasca mai departe. Peste ei se pun felii groase de branza si sunculita afumata. Farfalle cu ciuperci 4 portii Ingrediente 500 g Farfalle Combino o lingurita de unt Pilos doi catei de usturoi maruntiti 500 g ciuperci maruntite un chili uscat, zdrobit 200 g Mascarpone Lovilio legatura patrunjel (frunze tocate) vin alb Pinot Grigio Pavia Mod de preparare: Pastele se fierb al dente. Untul se topeste in tigaie, usturoiul se prajeste un minut pana devine auriu. Se adauga ciupercile, chili, se condimenteaza si se lasa pe foc cinci minute. Se pune putin vin alb, se da focul mai incet si se lasa sa fiarba usor. La sfarsit, se pune patrunjelul si mascarpone si se amesteca. Pastele se scurg de apa, se amesteca cu sosul de ciuperci, se presara verdeata si se servesc imediat. Tiramisu 6-8 portii Ingrediente 4 oua 300 g Mascarpone Lovilio 200 g frisca lichida Pilos 3 linguri cacao pudra Castello 100 ml lichior Latte Macchiato 200 g zahar Castello 100 g faina de grau Castello lingurita praf de copt Castello 25 g Caffe Espresso Bellarom macinata Mod de preparare: Se bat cu mixerul 5 minute 2 oua si 100 g zahar. Se adauga „in ploaie” faina si praful de copt si se amesteca. Se toarna totul intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se coace 15-20 de minute in cuptorul incalzit la 180?C. Blatul de biscuiti se lasa sa se raceasca, se taie fasii si se asaza intr-un bol. Din cafeaua macinata se prepara 150 ml de espresso tare, care se lasa sa se raceasca putin, se amesteca cu 50 ml lichior de cafea apoi se inmoaie blatul in acesta. Restul de oua se separa, galbenusurile se bat bine cu zaharul ramas. Se adauga apoi branza si restul de lichior. Se bate bine frisca si se incorporeaza. Se acopera fasiile de blat cu crema obtinuta si se lasa la rece. Deasupra, se presara cacao din belsug. (Se poate opta, alternativ, pentru utilizarea piscoturilor Ital d’Oro.) Ingredientele le gasiti in reteaua LIDL