Cât a ajuns să coste chiria în Cluj Napoca. Prețurile au luat-o razna inclusiv pentru o simplă garsonieră

Publicat: 28/10/2023 | 12:37

Prețurile imobiliarelor parcă au luat-o razna. În Cluj Napoca, chiria pentru o simplă garsonieră a ajuns să coste enorm. Sunt puțini cei care își permit să locuiască în inima Ardealului.

Ofertele disponibile pe piața imobiliarelor sunt în scădere, motiv pentru prețurile chiriilor au crescut semnificativ. Potrivit unei platforme de imobiliare, proprietarii nu au putut să țină pasul cu cererile clienților. Astfel că acum, în Cluj Napoca, oamenii plătesc pentru o garsonieră dublu față de anul trecut.

Citește și: CEI MAI SCUMPI 50 DE METRI PĂTRAȚI SUNT ÎN CLUJ! PREȚ ENORM CERUT DE UN PROPRIETAR PE UN APARTAMENT. LOCUINȚELE SUNT CU 60% MAI SCUMPE DECÂT ÎN BUCUREȘTI

Cât a ajuns să coste chiria în Cluj Napoca

Potrivit unei platforme de imobiliare, numărul caselor și apartamentelor disponibile pe plan local a scăzut, motiv pentru care prețurile au luat-o razna. De asemenea, numărul de tranzacții înregistrate la nivel național a fost redus, acesta fiind un alt motiv pentru care chiriile au ajuns să coste mult mai  mult față de anul trecut. Spre exemplu, majorările în cazul apartamentelor sunt cuprinse între 11% și 14%.

Ei bine, dacă doriți să închiriați o garsonieră în Cluj Napoca, trebuie să scoateți din buzunar aproximativ 330 de euro, lunar. Asta înseamnă o creștere de 12,4% față de anul trecut. Nici apartamentele cu două camere nu sunt mai ieftine, prețul acestora fiind cu 15,7% mai mare. Chiria unei astfel de locuințe este în medie 500 de euro pe lună, iar pentru un apartament cu trei camere, trebuie să achitați cu 15,8% mai mult față de anul trecut, prețul lunar fiind de 650 de euro, potrivit datelor obținute de imobiliare.ro.

La nivelul marilor orașe, la diferență de un an, deprecierea proprietăților rezidențiale disponibile la vânzare pe piața veche este de 26%, în timp ce la Cluj Napoca este de 53%.

Prețurile imobiliarelor au crescut în toate orașele mari

În lunile august și septembrie, a fost înregistrată o creștere a cererii de achiziționare a locuințelor, în orașele mari. Astfel că prețurile au crescut considerabil și pentru cei care își doresc să devină proprietari, nu doar pentru chiriași.  Spre exemplu, un apartament în București (două camere, 50 mp) într-un bloc nou costă 77.800 euro, în Iași costă 70.600 euro, în Timișoara 74.900 euro, în Brașov 96.450 euro, în Sibiu 64.350 euro, în Constanța 83.550 euro, în Oradea 76.000 euro, iar în Craiova 73.550 euro.

„În luna septembrie, am observat un interes mai mare pe piața rezidențială, fapt evidențiat de o creștere de 14% în numărul de contactări realizate de utilizatorii platformei noastre. Această tendință se reflectă în mod concret în prețurile medii de cerere, care au înregistrat creșteri semnificative în majoritatea orașelor analizate, atât în cazul apartamentelor vechi, cât și ale celor noi. O parte din interesul crescut poate fi atribuit discuțiilor referitoare la modificările fiscale, care ar putea să grăbească anumite tranzacții pe piața rezidențială,”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare.

Citește și: AMENZI URIAȘE DACĂ ȚII PREA MULT LUMINA APRINSĂ! VOR FI RESTRICȚII ÎN PRIVINȚA ORELE DE FUNCȚIONARE A INSTALAȚIILOR DE ILUMINAT DIN MAGAZINE