Cât a ajuns să coste o călătorie cu metroul în București. Sumele nu sunt mici pentru cei care circulă frecvent cu acest mijloc de transport în comun

Publicat: 15/05/2023 | 08:56
Care este prețul unei călătorii cu metroul / Sursă foto: Facebook/ Metrorex

Avantajele călătoriei cu metroul sunt incontestabile. După Londra, cu celebrul The Tube, așa cum este poreclit cel mai vechi metrou din lume inaugurat la 10 ianuarie 1863, foarte repede, alte orașe europene au adoptat metroul ca mijloc de transport în comun. Atena în 1869, Istanbul în 1875, Budapesta în 1896 și Paris în 1900. În București, prima linie, M1, a fost dată în folosință pe 16 noiembrie 1979, între Semănătoarea și Timpuri Noi, iar inaugurarea oficială a avut loc o lună mai târziu, pe 19 decembrie 1979. Lungimea liniei era de 8,63 km și avea 6 stații.

Cât a ajuns să coste o călătorie cu metroul în București

De-a lungul anilor, metroul s-a impus în segmentul transportului în comun al cetățenilor Capitalei. Se folosesc de el pentru deplasare o mulțime de oameni. Ce trebuie să știe bucureștenii în privința prețului călătoriilor este că acesta diferă în funcție de tipul de călătorie ales. Se poate vorbi astfel de o ofertă tarifară pentru călătoriile integrate metropolitane. Ea este aplicabilă fie pentru una, două sau 10 călătorii, cât pentru abonamente valabile 24 de ore, 72 de ore, săptămânale, lunare, semestriale, anuale.

Ce tarife practică Metrorex

Iată care sunt actualmente secțiunile tarifare utilizate de către Metrorex, compania românească care operează infrastructura de metrou din București:

1 călătorie-nenominal, suport cartelă magnetică, fără temporizare costă 3 lei.
2 călătorii-nenominal, suport cartelă magnetică, fără temporizare costă 6 lei.
10 călătorii-nenominal, suport cartelă magnetică, înseamnă 25 de lei.

Abonamentul pentru 24 de ore, nenominal, suport card contactless Ultralight, cu temporizare 15 minute costă 8 lei.
Abonamentul pentru 72 de ore, nenominal, suport card contactless Ultralight, cu temporizare 15 minute presupune suma de 20 de lei.
Un abonament săptămânal, nenominal, suport cartelă magnetică, cu temporizare 15 minute, costă 30 de lei.
Abonamentul lunar, nenominal, suport cartelă magnetică, suport card contactless reîncărcabil (nominal), cu temporizare 15 minute este în valoare de 80 de lei.
Abonamentul pentru 6 luni, nominal, suport card contactless reîncărcabil, temporizare 15 minute are preţul de 400 de lei.
Abonamentul anual, nominal, suport card contactless reîncărcabil, temporizare 15 minutre valorează 700 de lei.

Sumele pentru tichetele Metrorex nu sunt mici

Sumele menționate, care nu sunt deloc mici, sunt valabile pentru toate cele 5 linii de metrou. Dacă vreți să obțineți informații cu privire la orice linie de metrou, la traseul pe care îl aveți de parcurs, nu vă rămâne decât să faceți clic pe unul dintre butoanele liniilor, respectiv M1, M2, M3, M4, M5, cu condiția să intrați pe site-ul cu pricina.

Totodată, bucureştenii pot afla și programul după care trec aceste trenuri prin gări, adică între orele 5:00 și 23:00, atunci când sunt ultimele plecări finale ale fiecărei linii de metrou. Metrorex mai informează că în stațiile Piața Unirii 1 și Piața Unirii 2 pasagerii sunt așteptați să facă transfer între liniile de metrou M1, M2 și M3.

Pe lângă abonamentele de mai sus, de pe site-ul companiei citate reiese că există şi altele disponibile studenţilor, elevilor, donatorilor de sânge, care au un regim special. Astfel:

Abonamentele pentru studenţi conform H.G. 42/2017 art.4, alin.3 sunt gratuite.
Abonamentele lunare cu reducere de 50% pentru studenți costă 40 de lei.
2 călătorii cu reducere 50% pentru studenți au preţul de 3 lei.
10 călătorii cu reducere 50% pentru studenți costă 12,50 de lei.
Un abonament săptămânal cu reducere 50% pentru studenți are valoarea de 15 lei.
Donatorii de sânge beneficiază de un abonament lunar cu reducere 50%, ceea ce presupune suma de 40 de lei.
Elevii fac parte din categoria persoanelor cărora li se acordă gratuitatea deplasărilor cu metroul.