Cât a ajuns să coste o rublă rusească. Nimeni nu se aștepta

Publicat: 25/04/2022 | 23:47
Rublă rusească. Sursă foto: Digi 24

Rubla rusească a ajuns la maxima sa valoare din ultimii doi ani. Deciziile economice pe care le-a luat Vladimir Putin par să dea roade, după cum companiile își vor plăti taxele în această monedă. 

Cu doar câteva ore în urmă, rubla a crescut cu 3,6%,ajungând de la valoarea de 77,25 euro, la 76,96 euro. Acest scor este cel mai bun pe care moneda l-a avut în ultimii aproape doi ani.

La momentul actual,rubla este cu 3% mai puternică decât dolarul american. De la începerea războiului, este cea mai bună situație a monedei. Bineînțeles, sancțiunile economice încearcă să împiedice o creștere economică pentru Rusia, dar rezultatele nu se văd. (CITEȘTE ȘI: Putin a creat Poseidon, un nou sistem de informații. Liderul de la Kremlin dorește să lupte împotriva sistemului corupt)

Cum au afectat sancțiunile economia Rusiei

De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, evoluțiile rublei sunt limitate artificial de către banca centrală. Țara și-a pierdut abilitatea de a face schimburi valutare care să ajute economia, după ce sancțiunile au „înghețat”  aproape jumătate din rezerva de care dispune Federația Rusă.

Pentru a stimula economia,Vladimir Putin a propus  reducerea ratei ipotecare subvenționate la 9%, de la 12%. Liderul de la Kremlin vrea ca situația financiară a Rusiei să se stabilizeze și caută tot felul de metode în acest sens, după cum a declarat în cadrul unui interviu televizat.

Banca Centrală a Rusiei a spus astăzi, 25 aprilie, că dorește să scurteze  timpul de calculare a ratelor cu o oră. Analiștii Sberbank CIB susțin că ideea ar aduce o îmbunătățire în ceea ce privește piața de schimb valutar în bani cash. 

Cu toate acestea, Rusia a pierdut mult capital din cauza invaziei asupra Ucrainei. Proporția investitorilor străini care au ieșit de pe piață a făcut trezoreria să aibă cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. (CITEȘTE ȘI: Pentagonul a făcut anunțul! Ucraina poate câștiga războiul, dar cu o condiție)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult