Cât a ajuns să coste pâinea acum, în 2023

Publicat: 09/05/2023 | 23:54
Cât a ajuns să coste pâinea / Sursă foto: Pixabay

Situația din piața alimentară, în special în ceea ce privește prețurile la grâu și făină, reprezintă un subiect de interes pentru români. În ultimele luni, administratorii unei brutării din apropierea Bucureștiului au început să ia făina cu mai puțini bani de la furnizori, ceea ce a dus la o ieftinire a prețurilor la pâine.

În ultima vreme, prețurile la alimente, accize și curentul electric au luat-o razna. Printre cele mai scumpe alimente se numără carnea, legumele, în special roșiile, dar și fructele. Prețurile extrem de mari i-au făcut pe români să fie mai atenți la cumpărături și să aibă grijă la alimentele pe care le consumă. După toate aceste prețuri record, vin și vești bune.

CITEȘTE ȘI: Secretul pe care trebuie să-l știe orice turist! Cum poți primi o cameră mai mare la hotel pentru un preț mai mic

Ce preț are pâinea, în 2023

În prezent, prețul pâinii variază între unu și doi lei, prețul fiind puțin mai ieftin decât acum două luni.
Însă, nu toți producătorii au ieftinit produsele, asta pentru că prețurile la grâu se pierd pe lanțul de producție la cei care îl procesează și nu vând făina mai ieftin. Mai mult decât atât, unele fabrici continuă să lucreze cu grâul achiziționat la prețuri mari de acum câteva luni.

„Scăderea unor procente la prețul grâului a contat, să zicem, undeva într-o scădere a costului în jur de 5, 6%. Și făina s-a mai ieftinit, corespunzător ponderii acesteia. Și pâinea. Dar în valoare absolută creșterile par nesemnificative și asta datorită faptului că România mănâncă cea mai ieftină pâine din Europa”, a declarat Viorel Marin, președintele Asociației Naționale de Morărit și Panificație, pentru Știrile Pro TV. 

Pâinea s-a ieftinit / (Foto: Pixabay)

În ceea ce privește pastele, prețul a fost subiectul unei celule de criză la nivelul Ministerului Industriilor din Italia, pentru că prețurile au continuat să crească, deși cerealele s-au ieftinit în ultimele luni.

În România, unele magazine care comercializează paste din Italia au suportat singure diferențele de preț, pentru a nu pierde clienții.

„Suntem la un nivel cu 30-35% mai mic față de nivelurile rezonabile de tranzacționare în vara anului trecut. Iar recoltele europene arată bine spre excelent în momentul ăsta, iar recoltele sud-americane sunt fantastice. Sunt șanse mici să vedem prețuri mari la cereale în această vară”, a mărturisit Gabriel Razi, analist pe piața agricolă, pentru sursa citată.

Pe termen scurt, prețurile la grâu vor continua să scadă, iar specialiștii estimează că această tendință va continua și în viitor. Italia este principalul furnizor de paste al României, iar în ianuarie 2023, țara noastră a importat peste 2.500 de tone de paste italienești conform datelor oficiale.

VEZI ȘI: Prețul cireșelor le lasă românilor un gust amar. Mulți n-au bani să cumpere nici sâmburii: „Am 1.500 de lei pensie, nu-mi permit”