Cât a ajuns să coste un an de vechime în muncă, pentru pensie. Totul se termină la 1 septembrie 2023

Publicat: 09/08/2023 | 23:27

În mai puţin de o lună, românii nu vor mai putea să își cumpere vechime în muncă. Cei care se gândesc să iasă la pensie trebuie să știe faptul că legislația din România prevede o cotizaţie minimă la asigurările sociale de 15 ani şi de 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă.

Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, mai pot cumpăra vechime până la data de 31 august, potrivit OUG 163/2020.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.

CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL MOMENTULUI PENTRU PENSIONARI! CASA DE PENSII A FĂCUT TOTUL OFICIAL

Se pot cumpăra până la 6 ani de vechime, iar cotizaţia este de 750 de lei pe lună sau 9.000 de lei pe an. Plata contribuţiei se face eşalonat sau într-o singură tranşă.

În ultimii ani au fost încheiate peste 22.000 de contracte, iar astfel s-au strâns peste 258 de milioane de lei.

Românii din 15 localități vor putea ieși mai devreme la pensie

Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Potrivit modificărilor, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.

 

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult