Cât a ajuns să coste un euro la casele de schimb valutar. Se simt efectele războiului

Publicat: 07/03/2022 | 08:12

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, prin intermediul cursului interbancar afișat joi dimineață, valorile pe care le înregistrează pe 7 martie principalele monede. Totuși, trebuie ținut cont că valorile lor se pot modifica până la ora 13.00, atunci când cursul valutar va fi actualizat. Află, în continuare, cât a ajuns să coste un euro la casele de schimb valutar. Cert este că se simt efectele războiului.

Cursurile euro-leu și dolar-leu au explodat după atacul Rusiei asupra Ucrainei, care a avut loc pe 24 februarie, la ordinul lui Vladimir Putin. Luni, 7 martie, modena europeană are o valoare de 4.9291, potrivit cursului interbancar afișat de dimineață.

(VEZI AICI: PANICĂ ÎN UCRAINA. CENTRALA NUCLEARĂ ZAPOROJIE, ÎN FLĂCĂRI. “RUȘII TRAG DIN TOATE DIRECȚIILE!”)

De asemenea, luni, valoarea dolarului a explodat. Moneda americană valorează, potrivit cursului valutar interbancar, 4.5329 lei. Vineri, dolarul a avut o valoare de 4.4984 lei.

Cât a ajuns să coste un euro la casele de schimb valutar. Anunțul oficial al BNR

De precizat că, în ultimele zile, românii au luat cu asalt casele de schimb valutar. Au schimbat banii, de teamă că leul ar urma să se deprecieze foarte mult. Spre exemplu, pe 4 martie au fost vânduţi şi 150.000 de euro într-o singură oră. În plus, la casele de schimb valutar, un euro a ajuns să se vândă chiar și cu 5,35 de lei.

Trebuie să luăm în calcul că avem două necunoscute: una este inflația galopantă, care mătură toată planeta și nu ne-a iertat nici pe noi. E o inflație pe care o suportăm, cam în proporție de 80% este venită din afară și cam 20% sunt problemele noastre de aici. Peste această inflaţie care era s-a abătut acum şi această situaţie geo-politică foarte complicată. E chiar un fenomen cu care nu suntem obişnuiţi, generaţiile de azi nu am mai avut de-a face cu el. De obicei, avem experienţă cam ce se întâmplă în criză. Cam fiecare criză a început cu retrageri de la bănci din diferite motive, cele mai mult din neînţelegere a fenomenului. Dacă este vorba de o depreciere a banilor în lumea asta, ei se depreciază oriunde ar fi, ori tinuţi în cazemate, ori ţinuţi afară. Şi la bancă se pot deprecia, pentru că inflaţia merge înainte. Este firesc ca oamenii să se îngrijoreze, dar nu sunt în societatea noastră motive care să justifice vorbele despre panica financiară pe care le aud destul de des. Nu există o panică financiară în România la această oră şi nici nu este vreun motiv de panică financiară”, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la Antena 3.

Răzvan Scarlat
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. ... citește mai mult