Cât a ajuns să coste un gram de aur de 14 karate. Prețul oficial

Publicat: 18/03/2022 | 17:25
sursă foto: Pixabay

Pandemia începută acum doi ani și războiul din Ucraina au condus la creșterea prețurilor pentru aproape toate produsele. Gramul de aur nu a fost scutit și a ajuns să coste dublu față de acum câțiva ani

Pandemia și restricțiile impuse de aceasta au afectat profund economia multor țări. Industria ospitalității, turismului și multe altele au avut de suferit, iar mulți patroni au ajuns chiar în pragul falimentului. Ca urmare, ne confruntăm cu un val de scumpiri pe care fiecare individ le resimte. 

Scumpirile au afectat toate segmentele economice. Prețul carburanților a crescut, cel al alimentelor și, bineînțeles, cel al aurului. Dacă în urmă cu opt ani prețul metalului prețios era de 129.2369 lei, astăzi, prețul este deja dublu. (CITEȘTE ȘI: Volodomir Zelenski, mesaj pentru poporul ucrainean, aflat sub asediul rușilor: “Veți fi liberi! Nu vă vom abandona, iar pe ei nu îi vom ierta”)

Ireal! Cât s-a scumpit aurul 

Conform autorităților, prețul pe care un individ trebuie să îl plătească pentru un gram de aur  a ajuns la 278,5954 lei. Comparativ cu ziua anterioară, cursul a scăzut cu 1,3543, dar prețul rămâne foarte ridicat, comparativ cu anii anteriori. 

Motivul principal pentru care prețul aurului a explodat ar fi războiul economic dintre Statele Unite ale Americii și China. Acesta s-a accentuat, odată cu apariția pandemiei de coronavirus. SUA, unul dintre cei mai importanți actori ai acestei piețe, a achiziționat, în ultimele luni, cantități enorme de aur. 

În luna martie 2020, când pandemia începuse să cuprindă întregul glob, SUA cumpărase deja o cantitate de 550 de tone de aur, care urma să ajungă în depozitele bursei Comex din New York. 

În anul 2008, înainte de începerea scumpirilor, valoarea maximă cu care putea fi cumpărat un gram de aur era de 84,4800 lei. Valoarea minimă era mult mai mică, fiind de 60,8183 lei. (CITEȘTE ȘI: Arnold Schwarzenegger, mesaj cu ochii în lacrimi pentru ruşi: „Vreau să spun adevărul despre războiul din Ucraina”)

 

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult