Cât costă, de fapt, să-ți înscrii copilul la o grădiniță de stat. Ce taxe trebuie să plătească părinții

Publicat: 21/08/2023 | 15:25

O problemă cu care se confruntă părinții în fiecare an, în perioada toamnei, o reprezintă grădinița sau școala la care urmează să-și înscrie copiii. Aceștia sunt puși în fața luării unei decizii deloc simple, aceea de a alege dacă își vor trimite micuții la o instituție privată sau la una de stat. Unul dintre criteriile de care părinții trebuie să țină seama în această decizie este costul. De aceea, e bine să știe că îi așteaptă o cheltuială de câteva sute de lei, chiar dacă în principiu învățământul de stat este gratuit. Sumele pe care ar urma să le scoată din buzunar părinții sunt legate de hrana pe care copiii lor o primesc la grădiniță, atunci când se optează pentru instituția cu program prelungit.

Cât costă, de fapt, să-ți înscrii copilul la o grădiniță de stat

Înainte de a se informa despre taxe, părinții trebuie să mai știe că între 20-30 august 2023 are loc o perioadă suplimentară de înscriere a celor mici la grădiniță, numită și de ajustare. Este o etapă destinată copiilor ce nu au fost înscrişi în primele două etape din această vară sau celor care nu au fost incluși în etapele respective. Rezultatele, precum și numărul de locuri rămase neocupate ar urma să fie publicate pe data de 31 august 2023.

Ce categorii de copii au acces la etapa de ajustare:

-copiii care au rămas nerepartizați după derularea celor două etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani și de 5 ani;
-copiii care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al Centrului judeţean de resurse şi asistenţă educaţională (CJRAE) și al Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CMBRAE);
-copiii de peste 2 ani care solicită înscrierea în învățământul preșcolar, cu respectarea prevederilor art.23 alin (1^1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Ce taxe trebuie să plătească părinții

Potrivit legii, atunci când vorbim despre grădinițe și școli de stat, învăţământul este gratuit. Însă, chiar și așa, părinţii tot trebuie să plătească unele sume de bani. Mai precis, o taxă lunară pentru mâncarea pe care cei mici o primesc în fiecare zi. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea grădiniţelor de stat au decis să externalizeze respectivul serviciu și să apeleze la firme de catering. De asemenea, mai există grădinițe de stat care percep taxe pentru un program prelungit. Totuși, sumele pe care părinții le plătesc pentru o grădiniță de stat nu depășesc câteva sute de lei pe lună. Ele sunt în jur de 450-550 de lei (aproximativ 20-25 de lei/zi).

Cu totul altfel stau lucrurile în cazul opțiunii pentru grădinițele private. Sumele se schimbă radical, ajungând până la 1.000 de euro pe lună. De cele mai multe ori, la grădinițele private, cheltuielile reprezintă mai degrabă dorințele sau pretențiile părinților, care vor cât mai multe activități pentru cei mici, spații moderne sau învățarea unor limbi străine.

Număr insuficient de grădinițe de stat

Discuțiile despre procesul anual de înscriere a copiilor la creșe și grădinițe redeschid întotdeauna o tematică mai veche, anume numărul prea mic, totuși, de unități de învățământ preșcolar și școlar. Potrivit edupedu.ro, în București, în anul școlar 2019-2021 erau 140 de grădinițe private, iar în anul școlar 2021-2022 acest număr a crescut la 168. Asta în timp ce numărul grădinițelor de stat a rămas neschimbat în cele șase sectoare ale Capitalei.

Iar ultimul raport dat publicității privind starea învățământului din București, pe anul școlar 2021-2022, arată că statul nu a înființat nicio grădiniță nouă în ultimii ani, în timp ce numărul grădinițelor private crește de la an la an. Din 2019 până în 2022 au fost înființate 28 de noi grădinițe private, cele mai multe în sectorul 1, unde acum numărul lor se ridică la un total de 40.