Cât costă panourile fotovoltaice pentru un apartament cu 3 camere. În cât timp recuperezi investiția

Publicat: 04/10/2022 | 11:55
panouri fotovoltaice

Panourile fotovoltaice reprezintă o alternativă de obținere a energiei electrice. Mulți români optează pentru această variantă, deoarece vor să scape de facturile tot mai mari emise de distribuitori. Investiția necesită anumite costuri, dar suma este recuperată în timp. 

Panourile solare au rolul de a produce energie electrică, prin intermediul celulelor de siliciu ce captează radiațiile și le convertesc în energie, cu ajutorul unui ventilator. Mulți români au început să se gândească la această alternativă, mai ales după ce statul a dat drumul la programul „Fotovoltaice 2022”. 

Programul „Fotovoltaice 2022” presupune faptul că, statul le acordă românilor bani pentru a alege o variantă de producere a curentului electric printr-o alternativă prietenoasă cu mediul. În parteneriat cu Administrația Fondului pentru Mediu, Ministerul Mediului a demarat acest proiect în prima parte a anului 2022. 

Aceste panouri pot fi montate atât la casă, cât și la bloc. În funcție de mărimea locuinței, prețul atinge alte scoruri, iar investiția se recuperează în funcție de acestea. De exemplu, pentru un apartament de trei camere, prețul pornește de la 1.100 de euro. (CITEȘTE ȘI: Vești bune pentru fermieri. Aceștia își vor putea instala panouri solare pe acoperișurile fermelor printr-un proiect finanțat de guvern)

În cât timp îți recuperezi investiția dacă optezi pentru panourile fotovoltaice

Pentru un apartament cu trei camere, consumul aproximativ de energie într-o lună este de 300 de kW. Împărțind la 30 de zile, rezultă un consum zilnic de 10kWh. Împărțit la un coeficient de 3,3, aceasta fiind media zilnică anuală, rezultă faptul că este necesar ca panourile să fie de 3 kWp (3000Wp). Astfel, va fi nevoie de 20 de panouri montate pentru a produce necesarul de curent electric.

Dat fiind acest calcul, într-un an, pentru un apartament cu trei camere, un român poate economisi până la 30%. Astfel, abia în cinci ani va fi atenuată investiția. (CITEȘTE ȘI: Ei sunt elevii-inventatori din Craiova. Cum arată bicicleta lor cu panouri solare)

 

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult