Cât costă să instalezi panouri fotovoltaice acasă. Cât economisești dacă le folosești

Publicat: 19/03/2022 | 15:43

Panourile solare folosesc radiația solară pentru a produce energie electrică. Astfel, celule din siliciu din care acestea sunt fabricate captează radiațiile și le convertesc mai apoi în curent electric cu ajutorul unui invertor, care transformă curentul continuu produs în curent alternativ utilizat de aparatele electrice din locuință.

Dacă și tu îți dorești să îți montezi așa ceva acasă, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Pentru a le alege pe cele potrivite trebuie sa ții cont de acoperișul casei, condițiile climatice din zona în care locuiești și numărul de ore cu lumină naturală.

Dacă ai un acoperiș cu o suprafață redusă cea mai bună alegere o reprezintă panourile monocristaline, cunoscute pentru tehnologia avansată și eficiența crescută peste 20%.

Panourile policristaline sunt mai ieftine și pot fi o alegere potrivită atunci când bugetul este limitat. Pentru o casă cu acoperiș mare, poți opta pentru un sistem cu panouri policristaline. Un număr mai mare de panouri poate atinge o eficiență similară cu cea a modulelor monocristaline.

Cât pot economisi cu ajutorul panourilor?

În cazul sistemelor on-grid trebuie sa iei în calcul consumul, dar și eventualele costuri suplimentare pentru racordare. În medie, cu un astfel de sistem poți economisi până la 30% din costurile facturii la energie, iar în ceea ce privește amortizarea, în aproximativ 5 ani te poți bucura de energia produsă de panouri fără costuri, scrie panourisolare365.ro.

Sistemele hibrid pot economisi până la 80% din costuri, dacă vei adăuga și o baterie solară performantă. Desigur această estimare diferă în funcție de tipurile de module instalate și dimensiunea acestora.

De regulă, investiția inițială într-un sistem de panouri ajunge să fie amortizată în cca. 5-10 ani. Această variabilă depinde însă foarte mult de calitatea și performanța modulelor solare, dar și de sistemul ales. Cu cât sunt mai bune panourile, cu atât vei reuși să amortizezi mai repede banii investiți.

Sursa foto: Pexels.com