Cât costă să îți instalezi panouri fotovoltaice dacă stai la bloc. În cât timp recuperezi investiția

Publicat: 29/04/2022 | 18:28
Panouri fotovoltaice

Panourile fotovoltaice reprezintă o alternativă prietenoasă cu mediul înconjurător și cu bugetul. În contextul în care scumpirile la energia electrică sunt resimțite de toți românii, multe persoane caută alternative, pentru a scăpa de facturile de la distribuitorii de energie. 

Pentru a putea beneficia de apă caldă pentru un bloc cu 24 de familii, panourile fotovoltaice necesare ar costa 10.000 de euro. Împărțind suma la numărul de apartamente, investiția care ar fi necesară este de 400 de euro. Cu această sumă, nu ar mai fi nevoie să plătiți pentru energia electrică necesară unui boiler sau unei centrale electrice. 

Administrația Fondurilor de Mediu a venit în sprijinul cetățenilor, prin programul Casa Verde. Prin intermediul său, cei interesaț pot obține o finanțare de maximul 90% din valoarea cheltuielilor, pentru a-și pune panouri fotovoltaice. (CITEȘTE ȘI: Orașul din România în care un apartament cu 2 camere costă doar 10.000 de euro. Mai ieftin decât un loc de parcare în București)

Panouri fotovoltaice pentru blocuri, o investiție de viitor

Spre deosebire de anii trecuți, blocurile nu au mai fost incluse în proiect. Cine dorește să își pună panouri fotovoltaice și locuiește la bloc, ar primi 150 de euro pentru fiecare familie, respectiv 700 de lei. Investiția este recuperată în mai puțin de un an deoarece nu necesită și alte costuri, după instalarea panourilor. 

„Panourile se pot pune pe orice fel de bloc, indiferent de numarul de locuitori. Exista doua tipuri de sisteme: cu boilere instalate sus, pe bloc, si altul cu boilere instalate jos. Pentru cel cu boilerele instalate sus trebuie sa existe un aviz de la arhitect, care sa arate ca structura blocului poate sustine instalatia”, a explicat pentru “Green Report” Adrian Berneaga, directorul firmei Solar Duo Best. (CITEȘTE ȘI: Veste-şoc de la Moscova: s-au împăcat cu ideea unui atac nuclear: „Păpuşile lui Putin s-au predat ideii că vor merge în Rai”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult