Cât costă un mărţişor în 2023? De necrezut cu cât se vinde

Publicat: 27/02/2023 | 09:33

1 martie se apropie cu pași repezi, iar sărbătoarea mărțișorului trebuie punctată așa cum se cuvine. Din acest motiv, în București s-au deschis mai multe târguri și expoziții dedicate acestei tradiții. Unele mărțișoare sunt frumoase, altele sunt și gustoase.  

1 Martie reprezintă oficial venirea primăverii. De mii de ani, vestitorul său simbolic la noi în țară este mărțișorul. Acesta este oferit ca simbol al prieteniei, dragostei și respectului. Se poartă în special pe haine sau șnurul se leagă de încheietura mâinii, chiar până la sfârșitul lunii.

Mulți români au plecat deja în căutarea mărțișoarelor prin târgurile deschise în Capitală. Unul dintre acestea se află la Grădina Monteoru. Până miercuri este deschis un târg mare și la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la Piața Victoriei. Zeci de tarabe au fost amenajate cu sute de modele de mărțișoare.

CITEȘTE ȘI: UN BĂIEȚEL DE CLASA A TREIA REFUZĂ SĂ MAI MEARGĂ LA ȘCOALĂ DIN CAUZA PROFESOAREI! FEMEIA L-A UMILIT CÂND I-A OFERIT UN MĂRȚIȘOR

Peste tot se găsesc mărțișoare handmade, dar și bijuterii, decoraţiuni şi accesorii create special pentru această perioadă. La mare căutare sunt mărțișoarele comestibile. Din turtă dulce sau din ciocolată, iau diferite forme: flori, steluțe, inimioare sau animale.

În ceea ce privește prețul, cele mai ieftine pleacă de la 2 lei, iar cele mai scumpe, mai sofisticate, pot ajunge să coste și 20 de lei.

Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Mărţişor

Credințele românești străvechi investesc mărțișorul cu puteri deosebite. Mărțișorul este asemenea unui talisman. Poartă noroc. Apară de forțele malefice. Previne îmbolnăvirea în lunile care urmează lui martie. Ține deoparte deochiul. Protejează împotriva razelor orbitoare ale soarelui. Totodată, dacă prinzi șnurul la încheietura mâinii, ai grijă să îl închei într-un nod. Nodul este înzestrat cu funcție protectoare și, în perioada în care porți firul de mărțișor, are puterea de a ține răul departe de ține. La rândul lor, împletiturile te feresc și ele de ghinion și împrejurări nefavorabile.

În anumite zone bucovinene sau zone ale Moldovei, se mai păstrează și astăzi un obicei frumos: persoanele de sex feminin trebuie să poarte la gât, agățate de un șnur în roșu și alb, monede de aur sau de argint. În vremurile de odinioară însă, această moneda trebuia purtată timp de 12 zile după care era folosită pentru a cumpără o felie de brânză albă, dulce și frumoasă. Astfel, față care a purtat acea moneda drept mărțișor avea să fie dulce și frumoasă tot timpul anului. Totodată, tenul sau rămânea luminos și neted pentru o perioada îndelungată de timp.