Cât curent electric consumă fierul de călcat, de fapt. Câți lei plătești lunar, doar pentru el, la factura la energie

Publicat: 21/02/2023 | 15:05

Astăzi, în orice casă modernă există un fier de călcat. Cu siguranță v-ați întrebat măcar o dată cât de mult afectează acest aparat factura de electricitate din locuință. Iată câtă energie consumă, dar și cum îi putem reduce costurile.

Achiziționarea unui fier de călcat trebuie abordată cu atenție. În medie, un fier de călcat electric are o putere cuprinsă între 1.000 și 2.000 de wați. De obicei, majoritatea fiarelor de călcat electrice consumă aproximativ 5% din energia electrică din casă. Din acest motiv, este important să alegeți modelul eficient din punct de vedere energetic.

CITEȘTE ȘI: LOVITURĂ GREA PENTRU ROMÂNII CARE AU ARAGAZE CLASICE. CE S-AR PUTEA ÎNTÂMPLA CU ACESTE ELECTROCASNICE

Primul pas pentru a economisi bani este să știți cât de multă energie electrică consumă fiecare aparat. Fierul de călcat consuma între 1.500 si 2.500 de wați. Să luăm, în medie, 2.000 wați = 2 kw.

Dacă îl folosim 10 ore, acest lucru înseamnă că, într-o lună, consumul total este 2 kw x 10 h = 20 kwh. La un preț mediu de 0.80 lei pe kwh, fierul de călcat ajunge să scoată din buzunarele românilor suma 16 lei.

Ingredientele care te ajută să cureți talpa fierului de călcat

Știm, când suntem pe grabă și vrem să călcăm o cămașă sau o bluză, atunci se întâmplă ca materialul să se prindă de talpa fierului de călcat. Fie temperatura este mult prea ridicată, fie materialul este unul care se lipește foarte ușor de talpa fierului.

Ei bine, să știi că există câteva trucuri la care poți apela, pentru a scăpa de problema curățării fierului de călcat.

Primul ingredient minune care îți va fi de folos în curățarea fierului de călcat este oțetul. Este știut faptul că, oțetul este cel mai bun aliat când vine vorba de curățarea dificilă a vaselor și iată că este eficient și în ceea ce privește curățarea fierului de călcat. Mai mult decât atât, acesta îi va reda strălucirea și aspectul lucios al fierului de călcat.

A doilea ingredient este sarea gemă. Este extrem de eficientă, mai ales dacă o folosești alături de un ziar. Trebuie să iei o bucată de ziar și să pui sare gemă, apoi să cureți talpa fierului de călcat după ce s-a încălzit puțin.

Nu în ultimul rând, un alt ingredient eficient este pasta de dinți. Poate părea greu de crezut, însă pasta de dinți ajută în special la curățarea petelor închise la culoare. Însă, acest lucru trebuie făcut atunci când fierul este rece și funcția de aburi este activată.