Cât de eficientă este pastila Pfizer în cazul noilor tulpini ale coronavirusului

Publicat: 23/12/2021 | 15:30

Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente a autorizat utilizarea pilulei anti-COVID realizată de Pfizer. Potrivit unor studii, pastila a redus cu 90% riscul de spitalizare și deces în cazul pacienților infectați. 

Pastila anti-COVID se numește Paxlovid și este un medicament antiviral recomandat în special celor care au comorbidități. Potrivit specialiștilor de la Pfizer, pastila împiedică replicarea coronavirusului, în căile respiratorii, dar nu acționează la nivelul proteinei Spike, cea care suferă mutații. Acestu lucru înseamnă că ar putea fi mai eficientă împotriva noilor tulpini.

Ca să fie eficient, însă, medicamentul trebuie administrat pacienților în primele cinci zile de la apariția simptomelor. Tratamentul durează trei zile, pastila trebuie recomandată de un medic și poate fi administrată celor cu vârsta peste 12 ani și o greutate corporală de peste 40 de kilograme.

Este primul tratament oral care se poate administra acasă. Pastila este destinată formelor ușoare și medii de boală, care pot evolua în forme grave.

”În cazul pacienților care au primit Paxlovid devreme, în primele trei zile de la apariția simptomelor, s-a înregistrat o scădere cu 90% a spitalizărilor și deceselor, în comparație cu cei care au primit pastila placebo. Așa că acesta e un medicament foarte puternic”, a declarat Dr. Jonathan Reiner.

Noua variantă este mai contagioasă

Noua variantă a coronavirusului, Omicron, este mult mai contagioasă iar Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă. Există anumite simptome specifice la care populația trebuie să fie atentă.

Simptomele noii variante au fost descrise ca fiind ”extrem de ușoare de către medicii din Africa de Sud, care au depistat pentru prima oară Omicron. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Însă… persoanele vârstnice pot avea simptome mult mai severe. (CITEȘTE ȘI: CE SPUNE VALERIU GHEORGHIȚĂ DESPRE VARIANTA OMICRON A CORONAVIRUSULUI: ”SUNT INDICII CĂ ESTE O VARIANTĂ DE SCĂPARE DE PROTECȚIA ANTICORPILOR”)

Oboseala și epuizarea sunt doar câteva dintre simptomele specifice noii variante a coronavirusului. Însă simptomul comun pe care îl au persoanele infectate cu Omicron este durerea în gât, urmat de congestie nazală, tuse uscată şi mialgie care se manifestă prin dureri lombare.