Cât de periculoasă e tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2? Valeriu Ghiorghiță a făcut anunțul 

Publicat: 08/07/2021 | 09:21
Cât de periculoasă e tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2? Valeriu Ghiorghiță a făcut anunțul 

În 9 județe din România au fost confirmate persoane infectate cu tulpina Delta. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în  Ilfov, Argeș și București. Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat de ce este mai periculoasă și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva acesteia.

„După cel puțin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu 30 până la 50%. Deci cineva infectat după prima doză de vaccin are cu 50% mai puțin risc să transmită boala. Fără a crește numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri. Vaccinându-ne, suntem în siguranță și în fața acestei variante Delta.

Și ce este cel mai important, indiferent de varianta virală, în speță acum e Delta, care pare cea mai adaptată dintre toate, în sensul în care are o contagiozitate crescută, este de două ori mai contagioasă comparativ cu tulpina inițială.”

O persoană infectată cu varianta Delta poate să genereze 6, 7 cazuri secundare. Asta înseamnă o rată de atac foarte crescută în rândul populației, și mai ales în rândul populației neimunizate. „, a declarat medicul Valeriu Ghiorghiță.

VEZI ȘI VALUL PATRU AL PANDEMIEI ESTE APROAPE?! CE SPUNE MEDICUL VIRGIL MUSTA? „NE AȘTEPTĂM CA ÎNTR-O LUNĂ SĂ APARĂ ȘI LA NOI”

Cât de periculoasă este tulpina Delta

„O altă caracteristică este de a scăpa parțial de sub efectul protector al anticorpilor neutralizanți, care sunt dobândiți prin trecerea prin boală. O persoană care a făcut boala are anticorpi o perioadă de 3, 6, 8 luni și scade riscul de reinfecție.

Această variantă Delta reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor obținuți prin trecere prin boala naturală cu 20 până la 50%. Ca atare, un om care a trecut printr-o infecție cu o altă variantă, are un risc de până la 50% să se reinfecteze cu această variantă Delta. Asta, în lipsa vaccinului.

Această variantă Delta, prin toate mutațiile pe care le are la nivelul proteinei Spike, reduce și activitatea neutralizantă a anticorpilor care rezultă din vaccinare. Însă, comparativ cu ce se întâmplă la anticorpii obținuți prin trecerea prin boală, această reducere este mai scăzută.

Este de 3 ori mai redusă în cazul vaccinurilor bazate pe ARN mesager, pentru anticorpii pe care îi obținem prin vaccinare. Comparativ cu anticorpii care rezultă din trecerea prin boală, unde în cazul variantei Delta este de aproape șase ori mai redusă activitatea neutralizantă a anticorpilor. Deci, este clar, riscul să te reinfectezi este mult mai mare.”, a mai declarat acesta.

CITEȘTE ȘI AU FOST ÎNREGISTRATE ALTE DOUĂ DECESE CAUZATE DE VARIANTA DELTA A CORONAVIRSULUI! CÂTE CAZURI DE ÎMBOLNĂVIRE EXISTĂ ÎN ROMÂNIA

Sursă foto: facebook.com

Delina Filip
Absolventă a "Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării" București. A urmat cursurile școlii de televiziune ”Intact Media Academy”, iar apoi a lucrat în cele mai importante trusturi de presă din România. S-a alăturat echipei CANCAN.RO în anul 2020, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. citește mai mult