Cât de sănătoase sunt pastele. 7 secrete pe care trebuie să le ştii

De: Cancan
Publicat: 07/11/2017 | 11:29
Cât de sănătoase sunt pastele? Pastele din făină albă sau integrală sunt gustoase şi uşor de preparat. Dar cât sunt de sănătoase? Pastele din făină integrală sunt recomandate mai degrabă decât cele din făină albă datorită carbohidraţilor complecşi, conţin fier, proteine vegetale, vitaminele A, B, E şi F şi sunt o bună sursă de potasiu şi magneziu.
 
Cei care consumă acest tip de paste au o tensiune arterială bună,  şi un nivel normal de colesterol. Mai mult,  ajută la o absorbţie mai bună de calciu şi fier.  Cele din făină albă agasează sistemul digestiv deoarece făina albă se obţine prin procesarea bobului de grâu, proces prin care se risipesc proteinele, mineralele, iar în locul lor ne alegem cu lipide. 
 
Putem să combinăm pastele cu roşii, ardei gras, dovlecel, ou, fructe de mare, ciuperci, peşte, iar dacă preferăm să le consumăm şi cu sos, este de preferat să fie unul sărac în grăsimi cum ar fi cel de roşii, oregano şi busuioc sau alte ierburi aromate. Mai mult, este indicat să nu le amestecăm cu ulei în timpul fierberii ci doar cu un vârf de cuţit de sare. 

Cât de sănătoase sunt pastele? Să fie fierte „al dente”

Un alt secret pentru a mânca pastele în mod sănătos este să fie fierte „al dente”, adicăsă moi la suprafaţă, dar cu miezul tare. Astfel, vor avea un indice glicemic mai scăzut.  
 
Aşadar, nu uitaţi că pastele fierte al dente îngraşă mai puţin decât pâinea sau orezul. Ele pot fi chiar eficiente în dietă, dacă sunt consumate cu moderaţie. Pe lângă cantitate, contează foarte mult şi asocierile pe care le facem, dacă ne dorim că silueta să nu aibă de suferit. Este de preferat să alegem uleiul de măsline, legumele, carnea slabă în detrimentul sosurilor grele cu smântână, brânză sau bacon. 

Cât de sănătoase sunt pastele? Atenţie când le preparaţi

Cercetătorii din Marea Britanie susţin că un consum zilnic de paste integrale (în porţii mici) scade indicele de masă corporală şi depunerile de grăsime de pe coapse şi abdomen. Atenţie însă când le preparaţi, nu le uitaţi pe aragaz gândindu-vă că oricum nu contează cât fierb. Efectul fierberii îndelungate a pastelor face că amidonul să se gelatinizeze şi astfel creşte indicele glicemic. 
 
Timpul reomandat pentru fierbere e de 5-6 minute. De asemenea, nu le acoperiţi în timpul fierberii deoarece granulele de amidon vor absorbi prea multă apă, iar după scurgerea apei în care au fiert nu clătiţi pastele pentru a nu risipi nutrienţi valoroşi pentru sănătatea organismului.