Cât mai au de așteptat cei care sunt racordați la sistemul de încălzire centralizat

Publicat: 13/09/2022 | 22:31

Odată cu venirea toamnei, temperaturile încep să scadă semnificativ. Din acest motiv, o problemă mare cu care se confruntă mii de români este căldura din case. Iată cât trebuie să mai aștepte cei care sunt racordați la sistemul de încălzire centralizat!

Vremea rece de afară reprezintă o problemă majoră pentru marea majoritate a românilor care sunt racordați la sistemul de încălzire centralizat. După ce s-au scumpit prețurile din cauza inflației, inclusiv la energie și gaze, problema încălzirii centralelor din apartament încă persistă.

Căldura va fi furnizată în apartamente atunci când afară se vor înregistra +10 grade Celsius sau mai puțin, timp de trei zile consecutive

(CITEȘTE ȘI: Anunț important pentru toți românii. Ce se va întâmpla cu factura la energie electrică în iarna anului 2022-2023)

Cât mai au de așteptat cei care nu au centrală proprie

Prin urmare, conform Hotărârii nr. 425/1994 privind aprobarea Regulamentului de furnizare și utilizare a energiei termice, căldura va fi furnizată în apartamente atunci când afară se vor înregistra +10 grade Celsius sau mai puțin, timp de trei zile consecutive.

„Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv, între orele 20,00-6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10 grade Celsius sau mai mici, iar oprirea încălzirii se va face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depășește +10 grade Celsius, între orele 20,00-6,00”, se prevede în cuprinsul actului normativ.

Cel mai mare furnizor de energie din București, Termoenergetica, a publicat anul trecut o analiză care arată cât de ieftină este încălzirea centrală în comparație cu a avea propriul sistem. Conform calculelor companiei de atunci, un bucureștean care locuia într-un apartament cu două camere racordat la centrală termică plătea sub 170 de lei pe lună, scrie Evz. Mai mult decât atât, cel care locuia într-un apartament în care avea centrală proprie, prețul era de 370 de lei.