Cât mai durează, de fapt, Postul Sfintei Marii și ce nu ai voie să faci în această perioadă. Datinile și obiceiurile românilor

Publicat: 07/08/2023 | 11:18

Ca în fiecare an, începând cu data de 1 august, creștinii intră în Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea Postului Sfintei Marii. În această perioadă, credincioșii încearcă să își găsească liniștea sufletească prin rugăciuni, să se apropie mai mult de Dumnezeu, să fie mai înțelegători și mai buni cu cei din jur.

Cât durează Postul Sfintei Marii și ce nu ai voie să faci în această perioadă

Postul Sfintei Marii face parte dintre cele patru posturi cu dată fixă din timpul anului, ține două săptămâni și îi pregătește pe creștini pentru cele două mari sărbători ale lunii august, respectiv Schimbarea la față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Postul Sfintei Marii este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Este considerat mai ușor decât Postul Paștelui, dar mai aspru decât cel al Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel.

Își are originea în secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început a cunoaște o dezvoltare mai mare, iar sărbătoarea Adormirii a căpătat însemnătate între creștini.

Postul Adormirii Maicii Domnului are rolul de a cinsti virtuțile Sfintei Fecioare și pentru a ne aminti de postul cu care Maica Sfântă s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice. De asemenea, se spune că este singurul post care, ţinut cu smerenie şi credinţă, poate să îndeplinească dorinţele și să facă minuni.

Ce ai voie și ce nu ai voie să faci în postul Sfintei Marii. Datinile și obiceiurile românilor

Obiceiul spune că, în timpul Postului Sfintei Marii, credincioșii trebuie să se abțină de la a consuma produse de origine animală, marțea și joia să consume legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica au dezlegare la untdelemn și vin. În Postul Adormirii Maicii Domnului creștinii au dezlegare la pește pe 6 august, când se sărbătorește „Schimbarea la față”.

Pe lângă abținerea de la produsele „de dulce”, în timpul Postului Sfintei Marii se recomandă creștinilor să evite certurile cu alte persoane, să nu poarte dușmănie și invidie.

Credincioșii sunt îndemnați ca în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului să unească rugăciunea cu starea de pocăinţă, cu cerere de ajutor de la Maica Domnului și să ia aminte de smerenia, sfinţenia şi de dăruirea de sine a Maicii.

De asemenea, în această perioadă nu se fac nunți și nu se celebrează zilele onomastice, fiindcă ele se fac în general cu petreceri şi veselie, care nu se potrivesc cu atmosfera de sobrietate specifică zilelor de post.

Rugăciunile puternice care se rostesc în Postul Sfintei Marii

Pe parcursul celor două săptămâni, credincioșii se roagă la Maica Domnului și citesc în special Acatistul şi Paraclisul Maicii Domnului. Aceste două rugăciuni sunt foarte folositoare, în special în vreme de necaz și de boală. Se spune că nimeni nu cunoaște mai bine ce înseamnă durerea și cât de mare nevoie au creștinii de ajutor decât Maica Domnului.

Rugăciunea care se rostește în Postul Sfintei Marii

„După Sfânta Adormire a Ta şi după minunata primire cerească care Ţi S-a făcut, ai primit un loc în Sfânta Împărăţie, un Sobor minunat al Tău, un loc pe Pământ unde se Preaslăveşte Numele Tău, precum şi darul de a-i vindeca pe cei care cu dragoste la Tine se roagă neîncetat:
Vindecă-ne pe noi Preacurată Fecioară şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos! Binecuvântarea Domnului Savaot a fost mare peste Tine, Maică Preacurată, dându-Ţi-se daruri multe şi foarte mari. Puterea, Iubirea şi Mila Ta s-au văzut de-a lungul veacurilor, iar noi Te rugăm

Măicuţă aşa:

Vindecă-ne Maică, Împărăteasă a Cerului şi a Pământului! Vindecă-ne Maică Ocrotitoare şi Apărătoare a creştinilor! Vindecă-ne Maică Preamilostivă şi Grabnic Ajutătoare! Vindecă-ne Maică a Ajutorului Dumnezeiesc, nădejdea noastră!
Vindecă-ne Maică Preacurată şi de Dumnezeu Binecuvântată! Vindecă-ne Maică Născătoare de Dumnezeu, Fecioară Preacurată! Vindecă-ne Maică Preasfântă, Multiubitoare şi în credinţă întăritoare! Vindecă-ne Maică Prealuminată, Preaputernică şi de rău Izbăvitoare!
Vindecă-ne pe noi Preacurată Fecioară şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos! Toţi cei care Te iubesc şi cu evlavie Ţi se roagă fierbinte spre a fi vindecaţi, primesc al Tău ajutor, Preacurată şi mulţumindu-Ţi pentru ajutor Îi cântă Lui Dumnezeu: Aliluia! Aliluia! Aliluia!”.