Câte ore trebuie să dormi şi ce se întâmplă dacă nu o faci: 25 de simptome!

De: Cancan
Publicat: 22/11/2017 | 12:16

Fiecare dintre noi a experimentat cel putin o data unul dintre cele 25 de simptome de mai jos, care pot deveni periculoase daca nu sunt sesizate la timp.

1.Iritabilitate

O echipă de cercetători israelieni a observat că cea mai comună problemă a persoanelor care nu au parte de suficient somn este iritabilitatea.

2. Dureri de cap

Cu un secol în urmă, s-a observat că oameni care nu dorm destul au dureri de cap, mai mari sau mai mici. Oamenii de ştiinţă nu au reuşit să afle şi care sunt cauzele care conduc la aceste afecţiuni.

3. Incapacitatea de a învăţa

Lipsa somnului este una dintre cele mai întâlnite probleme în rândul elevilor. Un studiu care a avut drept subiecţi elevii de liceu a demonstarat că cei care întarziau la scoală între 7:30 şi 8:30, îşi scad în general preformanţele. Dar şi adulţii pot ajunge în asemenea situaţii. Se pare ca acest lucru se intampla si in cazul adultilior, memoria de scurta durata fiind afectata de privarea de somn.

4. Creşterea greutăţii corporale

Dezechilibrul hormonal duce la creşterea apetitului şi la o lipsa a controlului asupra cantităţii de hrană ingerată. Când eşti treaz, arzi, într-adevăr, mai multe calorii decât atunci când dormi. Dar nu reuşeşti să să arzi atât de multe pe cât consumi într-o zi în care eşti obosit.

5. Probleme de vedere

Sre întâmplă ca atunci când eşti obosit să vezi dublu sau să ai o imperfecţiune a vederii. Uneori, dacă oboseala este mare, poţi ajunge la halucinaţi.

6. Apariţia bolilor cardiace

Un experiment cu subiecţi care nu au dormit 88 de ore a scos la iveală următorul rezultat: tensiunea arteriala a crescut semnificativ. În a doua parte a studiului, s-a observat că şi cei care au avut voie să doarmă pentru 4 ore pe noapte au suferit schimbări vizibile a tensiunii arteriale.

7. Încetinirea activităţilor

Timpul de reacţie este încetinit, dacă nu a fost efectuată întreabga perioadă de somn. Un studiu a arătat că există o conexiune directă între lipsa somnului şi încetinirea reacţiilor sau a activităţilor individului.

8. Apariţia infecţiilor

Sistemul imunitar va scădea în lipsa somnului! Va duce la imposibilitatea de a lupta cu diferitele infecţii.

9. Apariţia unui risc economic

Dacă ai de gând să iei decizii care îţi pot schimba viaţa, ai grijă să te odihneşti înainte. O singura noapte fără somn poate schimba direcţia strategiei pe care vrei să o urmezi.

10. Supraproducere de urină

Când dormi, corpul încetineşte producerea urinei. Din această cauză, unii oamenii nu simt nevoia să urineze noaptea. În momentul în care nu dormi suficient, corpul supraproduce urină. De aceea, unii copii urinează în pat, iar unii adulţi simt nevoia să se trezească noaptea, pentru a se duce la baie.

11. Distragerea atenţiei

Problemele de concentrare în timp ce citeşti sau asculţi muzică sunt cauzate tot de lipsa orelor pe care le aloci odihnei.

12. Scăderea eficienţei vaccinelor

Atunci când nu dormi, sistemul imunitar este compromis şi nu lucrează în parametrii normali. Eficienţa vaccinului antigripal va scădea.

13. Incoerenţa în vorbire

Un studiu a arătat că oamenii care nu îşi asigură necesarul de somn sunt predispuşi la folosirea repetiţiilor şi a clişeelor. Aceştia au un discurs monoton şi dau dovadă de incoerenţă în vorbire.

14. Răceala

Eşti răcit tot timpul? Nu-ti mai trece? Unul dintre factori este lipsa odignei corpului. Şi calitatea somnului este foarte importantă.

15. Probleme gastrointestinale

Lipsa somnului contribuie la înrăutăţirea simptomelor problemelor intestinale.

16. Accidentele de maşină

Riscul producerii accidentelor de maşină creşte dacă nu te odihneşti. Piloţii, şoferii de camioane şi medicii rezidenţi sunt unele categorii care prezintă risc major de accidente.

17. Scăderea apetitului sexual

Testosteronul este un component important în creşterea apetitului sexual. Somnul creşte nivelul acestuia din corp, în timp ce lipsa sa duce la reducerea libidoului şi la disfuncţii sexuale.

18. Creşterea intensităţii durerii

Lipsa somnului intesifică durerea, indiferent cum este ea provocată.

19. Diabet

Metabolismul îţi poate fi dat peste cap dacă nu dormi atât cât trebuie. Rişti, astfel, să-ţi creşti rezistenţa la insulină. Pentru a nu dezvolta un posibil diabet, ar fi bine să-ţi creşti perioada alocată somnului.

20. Superficialitate

Unii oameni chiar nu pot funcţiona dacă sunt somnoroşi. Un studiu a arătat că lipsa somnului contribuie la mărirea şansei de producere a erorilor, cu până la 30%. Persoanele care practică un sport în care este necesară precizia riscă să îşi piardă atenţia dacă nu dispun de perioada de somn necesară.

21. Cancer

Creşterea tensiunii arteriale şi reducerea imunităţii sunt cauzate în mod direct de către somn, dezvoltarea unui tip de cancer nu este imposibilă. Recent, cercetătorii au aflat că lipsa somnului poate duce la apariţia cancerului de colon sau a celui mamar.

22. Probleme de memorare

Lipsa odihnei la vârste fragede poate duce la schibări structurale la nivelul creierului, care sunt asociate cu pierderi de memorie pe termen lung. În 1924, oamenii de ştiinţă au demonstrat că aceia care dorm mai mult, uită mai puţin.

23. Disfuncţii la nivelul genetic

Un studiu recent a arătat că lipsa somnului poate produce probleme serioase la nivelul activităţii genetice. După o săptămână în care subiecţii au dormit mai puţin de 6 ore pe noapte, cercetătorii au descoperit că peste 700 de gene nu funcţionau la parametrii normali.

24. Depresii

Un studiu al câştigătorului Premiului Nobel Daniel Kahneman a arătat că unul dintre factorii principali care duc la apariţia depresiei şi a stării de nefericire este lipsa somnului. Insomniacii sunt predispuşi la un risc de două ori mai mare în ceea ce priveşte apariţia depresiei.

25. Decesul

Multe dintre problemele de sănătate sunt asociate cu privarea somnului sau a lipsei somnului profund, însă tot mai multe studii arată că persoanele care nu dorm în mod constant 7-8 ore pe noapte riscă să moară mai repede.