Câte ore trebuie să lași la marinat carnea de pui, de porc sau de vită, ca să nu o strici

Publicat: 01/12/2022 | 20:56

Cui nu-i place gustul fraged și aromat al unei fripturi suculente? Însă, pentru a ajunge să mănânci o astfel de bucată de carne, trebuie să cunoști „arta marinării”, pentru că da, este cu adevărat o artă să-ți iasă totul ca la carte. Fie că te-ai gândit la un mușchi de vită, piept de pui sau o friptură de porc, trebuie să ai în vedere câteva lucruri înainte să te apuci de treabă.

Cât timp stă carnea la marinat și cu ce se prepară marinada

Scopul marinării este să frăgezească carnea și să împrumute toate aromele din condimente. Dacă îți va reuși acest lucru, cu siguranță invitații tăi se vor simți satisfăcuți. Fie îi vei purta pe tărâmurile Indiei cu o linguriță de curry, fie prin Asia prin aromele ghimbirului sau lemongrass. Totul depinde de tine!

Însă, dacă vrei să afli care sunt ingredientele ce nu trebuie să lipsească din marinadă, acestea sunt: uleiul de măsline, ceapa, usturoiul, sare, piper, cimbru, sosul de soia. De asemenea, zeama de lămâie, oțetul balsamic și berea sau vinul, după preferințe.

Ei bine, ca să treci la treabă, trebuie să știi că timpul de marinare este extrem de important și trebuie respectat cu sfințenie. Prin urmare, carnea de pui se ține la marinat între 2 și 4 ore. Carnea de vită, ba chiar oaie sau miel o vei ține între 4 și 6 ore. Dacă prepari carne de porc, trebuie să ții cont de cele 2-4 ore în care trebuie să stea la marinat.

Condimente pentru marinat carnea (Sursă: Pixabay)

Nu doar carnea se marinează, ci și legumele

Știai că și legumele se lasă la marinat? Ei bine, da, dacă vrei să te bucuri de legume gustoase și suculente trebuie să le lași la marinat în jur de o oră. Revenind la carne, dacă îți dorești un preparat pe cinste, mai trebuie să ții cont de câteva trucuri. De exemplu, în cazul cărnii de pui, porc sau vită, aceasta se va cresta, astfel încât sosul să pătrundă mai bine în carne.

Un alt sfat prețios este să nu pui carnea pe grătar cu o cantitate mare de marinadă. Asta pentru că în cazul în care este făcută cu miere sau zahăr, se vor arde ușor și nu vei ajunge să obții gustul pe care ți-l dorești.

CITEȘTE ȘI: CÂT A AJUNS CĂ COSTE UN KILOGRAM DE CARNE DE MANGALIȚA. CÂȚI BANI VOR SCOATE ROMÂNII DIN BUZUNAR, PENTRU A AVEA PREPARATUL PE MASA DE SĂRBĂTORI

Legume și carne la marinat (Sursă: Pixabay)

VEZI ȘI: VEȘTI BUNE PENTRU ROMÂNI, ÎN PRAG DE SĂRBĂTORI. DE UNDE POT CUMPĂRA CARNE DE PORC, LA JUMĂTATE DE PREȚ

Alte trucuri pentru carnea marinată

Nu uita nici de vasele în care lași carnea la marinat! Este important să le eviți pe cele de aluminiu și să le alegi pe cele din plastic, sticlă sau ceramică. O altă variantă bună sunt pungile care se închid ermetic. Amestecă în ele condimentele cu carnea, după care pune-le la rece.

Bucătarii de excepție recomandă să nu folosești restul de marinadă pe post de sos, mai ales dacă amestecul nu a fost fiert. Te poți alege cu o toxiinfecție în toată regula. Bucățile de carne crudă care au stat în marinadă sunt adesea purtătoare de bacterii, până când nu ajung să fie puse pe foc.

This browser does not support the video element.