Câte ouă fierte este indicat să mănânci într-o zi, în funcție de vârstă

Publicat: 14/04/2023 | 20:04

Cu toții știm că ouăle reprezintă o sursă bogată în calciu, proteine și vitamine, însă nu pot fi consumate în exces, deoarece pot cauza afecțiuni grave de sănătate. Numărul de ouă consumate pe zi, fără riscul de a dezvolta probleme de sănătate, depinde de fiecare persoană în parte.

Câte ouă pot mânca copiii și persoanele care suferă de afecțiuni ale ficatului

Dacă o persoană are un organism sănătos, ei bine aceasta poate mânca și două, trei ouă pe zi, însă dacă suferă de afecțiuni ale ficatului sau are colesterolul mărit, va trebui să se limiteze doar la un consum de maxim 5 ouă pe săptămână. Pe de altă parte, copiii pot mânca și 6 ouă săptămânal, deoarece ei au un necesar de lipide mult mai mare.

Totuși, trebuie să țineți cont de faptul că ouăle au cel mai ridicat nivel de colesterol, iar un ou conține aproximativ 220 de miligrame din această substanță. În acest sens, medicii avertizează că un consum excesiv poate conduce la probleme destul de grave de sănătate, cum ar fi ateroscleroza.

În același timp, specialiștii de la Școala Medicală de la Harvard, Statele Unite, recomandă în medie un ou pe zi pentru a beneficia de un nivel sănătos de colesterol  și pentru a întări și menține sănătatea cardiacă.

Consumate în exces, ouăle pot afecta sănătatea (Foto: Pixabay)

(CITEȘTE ȘI:CÂT A AJUNS SĂ COSTE UN OU ÎN SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. S-AR PUTEA STABILI UN NOU RECORD ÎN MATERIE DE PREȚ)

Ce beneficii au ouăle pentru sănătate

Dacă vorbim despre beneficiile ouălor pentru sănătate, ei bine, acestea sunt destul de numeroase. Ele cresc puterea de concentrare, ajută la dezvoltarea armonioasă a creierului și asigură energie organismului.

Colina este un nutrient esențial existent în ouă și poate fi găsit chiar și în cafea sau lapte. Această substanță ajută la dezvoltarea creierului fătului, dar și la prevenirea defectelor din naștere.

De aceea, oul fiert este recomandat inclusiv femeilor însărcinate. În plus, oul previne apariția cheagurilor de sânge. Proteinele din gălbenușul de ou au rolul de a inhiba acțiunea de formare a acestora.

Efectele adverse ale ouălor

Cu toate acestea nu trebuie să uităm și de efectele adverse ale consumului de ouă. Ouăle infectate cu salmonella nu pot fi depistate decât în urma testelor și în niciun caz cu ochiul liber, așa că poți risca o intoxicație cu această bacterie.

Simptomele unei toxiinfecții alimentare se caracterizează prin greață, vărsături, diaree, dureri de cap și burtă, temperatură, dar și frisoane. Ouăle crude consumate ca atare sau din conținutul maionezelor, înghețatelor sau prăjiturilor pot duce la infestarea cu salmonella.

Pe de altă parte, ele pot provoca și indigestie. Ouăle se digeră în general în 3 ore, spre deosebire de cele fierte și moi, care se digeră în aproximativ 5 minute. De aceea, specialiștii recomandă să nu se consume mai mult de două ouă pe zi.

(VEZI ȘI:ADEVĂRUL DESPRE OUĂLE DE PAȘTE GATA VOPSITE, DIN SUPERMARKET. GREȘEALA PE CARE MULȚI ROMÂNI O FAC)

This browser does not support the video element.