Câți bani câștigă, de fapt, un preot care are parohie în București

Publicat: 18/05/2020 | 10:31
Patriarhul Teoctist.

Despre preoți multe s-au spus. Și bune, și rele, dar câți bani încasează cel prin vocea căruia mesajele lui Dumnezeu ajung pe pământ? Lăsând la o parte micile atenții, sau poate marile, pe care oamenii le mai lasă la biserică!

CITEȘTE ȘI: SEMNIFICAȚIA VISELOR. CE ÎNSEAMNĂ, DE FAPT, DACĂ VISEZI UN PREOT SAU UN CĂLUGĂR

Câți bani câștigă, de fapt, un preot care are parohie în București? Sigur, și aici este vorba de ierarhie. Ca în orice domeniu de activitate, se pleacă de jos. Ca tânăr preot, nu ai pretenții mari, dar timpul și, firește, talentul, duc la avansare în funcție.

Un preot aflat chiar la începutul carierei trebuie să se mulțumească doar cu un salariu net de 2.000 de lei. Apoi, acesta crește și, după ceva timp, ”preoțelul” poate atinge salariul net de 3.000 de lei.

Câți bani câștigă un preot cu funcție

5.000 de lei poate ridica lunar un episcop, în timp ce mitropolitul se duce acasă, după fiecare lună în care a ținut slujbe credincioșilor, cu 7.500 de lei. Preafericitul patriarh ia 8.000 de lei.

NU RATA: PREOT DIN FĂLTICENI, PRINS BEAT LA VOLAN! POLIȚIA A RĂMAS SURPRINSĂ CÂND A AFLAT ALCOOLEMIA

La 1 iulie 2017, a intrat în vigoare Legea salarizării unitare, care prevede majorări și pentru preoți. Acestea s-au făcut de la 1 ianuarie 2019 și vor continua să crească până în 2022. Așa că un preot debutant cu studii superioare va ajunge să aibă un salariu brut de 3.700 de lei, unul de gradul II cu studii superioare poate lua 3.900 de lei.

Preoții au și umor, dar nu iau niciun ban pentru asta

Lăcașurile de cult nu s-au deschis pe 15 mai, atunci când Ludovic Orban a anunțat relaxarea restricțiilor. S-au redeschis, însă, cabinetele stomatologice, saloanele de înfrumusețare, frizeriile, dar și muzeele. Aici a luat foc un preot, nemulțumit de decizia autorităților. Astfel, preotul Alin Cristian a postat pe pagina de socializare un adevărat articol ironic la adresa autorităților. (VEZI AICI: MAI MULȚI PREOȚI AI BISERICII ORTODOXE AU FOST ARESTAȚI PENTRU CĂ AU OFICIAT O SLUJBĂ ȘI AU ÎNCĂLCAT RESTRICȚIILE IMPUSE ÎN TIMPUL PANDEMIEI)

”Anunț – eveniment: De pe 15 mai inaugurăm Muzeul bisericesc „Sf. Vineri”!

Dintre exponate avem icoane de sec XX, obiecte de cult suflate cu aur și argint, două cruci emailate, mobilier de sec 21, sculptat în lemn de stejar, cu gravuri frumos executate de meșterii populari. De asemenea, câteva cărți de cult, ornamentate cu miniaturi și multe alte cărți vechi și prăfuite…

În altar avem Sf Graal chiar pe Sfânta Masă (Nu știu nici ăștia de la National Geographic, Discovery Science, History, că e la noi ascuns de sute de ani, din vremea năvălirilor barbare).

Muzeul mai conține câteva frumoase costume sacerdotale, din catifea, cu embleme creștine de sec. 1, 2,3;

AFLĂ ȘI: UN PREOT DIN COVASNA VORBEȘTE DESPRE ȘCOALA ONLINE: „NU LE PUTEȚI DA TABLETE COPIILOR DE AICI. NU AU CURENT, HAINE ȘI MÂNCARE PE MASĂ”

Avem de, asemenea, un veșmânt al Sf. Parascheva, păstrat într-o raclă ferecată…

În altă raclă avem o pană de la un înger din cer care păzește muzeul nostru, ca semn al protecției și prezenței sale…

Dar cea mai prețioasă piesă din tezaurul muzeului nostru este Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, veche de 2000 de ani, păstrată în Muzeul nostru după toată rânduiala…

La deschidere și-au anunțat prezența Împăratul Hristos fondatorul Muzeului bisericesc care a dăruit Bisericii Sale, Sfântul Acoperământ al rugăciunilor Născătoarei de Dumnezeu și Corala îngerilor.

Părinții muzeografi vor da citire Pomelnicului de ctitori, dar și ale tuturor vizitatorilor credincioși…

Prin urmare, vă așteptăm să ne vizitați, intrarea este liberă, de la 15.mai și fiind starea de alertă de la această dată, alertați-vă rudele, prietenii, cunoscuții că e mare păcat să nu veniți, să stați în casă, tocmai Duminica, când este deschis Muzeul nostru bisericesc…

PS: Biletele de intrare sunt garantate de Art. 29 din Constituția României*

*Art. 29 – Libertatea conştiinţei

(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.

(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.

(3) Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii.

(4) În relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă.

(5) Cultele religioase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate.

(6) Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine”, a scris preotul pe Facebook.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult