Câți bani trebuie să primești dacă muncești în weekend. Legislația din România nu este foarte clară pentru angajați și angajatori

Publicat: 23/05/2023 | 11:10

Prin Constituție, orice cetățean român are neîngrădit dreptul la muncă și libertatea de a-și alege locul potrivit, cât compania unde să lucreze. Pentru munca prestată, acesta va primi un salariu exprimat în bani, conform Codului Muncii. Prin salariu se înțelege salariul de bază, îndemnizațiile, sporurile precum și alte adaosuri. Însă, nu numai Codul Muncii reglementează drepturile angajatului, ci și diverse alte legi sau hotărâri de Guvern. De aceea, este bine să fiți informați atunci când vreți să vă angajați, să știți care vă sunt drepturile, ce prevederi sunt menționate în cadrul Contractului colectiv de muncă de la noua companie, exact în momentul semnării contractului individual de muncă.

Câți bani trebuie să primești dacă muncești în weekend. Legislația din România nu este foarte clară pentru angajați și angajatori

Cei care lucrează sunt deja familiarizați cu termeni ca normă întreagă/full time/part time, timp de lucru pe zi, număr de ore. Pentru salariații încadrați cu normă întreagă, timpul de lucru pe săptămână are durata normală de 8 ore pe zi, ceea ce înseamnă un total de 40 de ore pe săptămână. Totuși, se poate vorbi și de o durată maximă legală a timpului de muncă de 48 de ore pe săptămână, în care intră și orele suplimentare. Prin excepție, durata maximă poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice, să nu depășească cele 48 de ore pe săptămână.

Ce este repausul săptămânal

O problemă care suscită interes pe piața muncii din partea angajaților (ba chiar pentru angajatori) o constituie repausul săptămânal, precum și banii pe care ar trebui să-i primească dacă aceștia vor lucra în weekend. Din punct de vedere legal, repausul săptămânal este cea mai mare perioadă care nu este timp de muncă din cadrul unei săptămâni, cu excepția concediilor. De fapt, repausul săptămânal, conform art.137 alin. (1) din Codul muncii, este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbătă și duminica. Cu toate acestea, sunt situații în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar aduce prejudicii interesului public sau desfășurării normale a activității și atunci salariații vor fi prezenți la muncă și în weekend. În atari situații, repausul poate fi acordat și în alte zile, așa cum au fost stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern. Urmează întrebarea firească pe care și-o pune salariatul nevoit să stea la serviciu sâmbăta și duminica. Cu ce bani în plus va pleca acasă în ziua de chenzină, ținând cont că legislația din România nu este foarte clară nici pentru angajați, nici pentru angajatori.

Ce este, de fapt, sporul de weekend și care este modalitatea de acordare

Sporul de weekend, reglementat cum s-a spus de Codul Muncii, este o sumă de bani, ce poate fi un procent sau chiar o sumă fixă, primită în ziua de salariu de angajații care nu se pot bucura de zile libere sâmbăta și duminică. Cuantumul sporului de weekend nu este stabilit prin lege, ci prin contractele de muncă.

În situația prevăzută de același articol, respectiv 137 din Codul Muncii, republicat, alin. (2) orice salariat trebuie să știe că va beneficia de un spor la salariu, denumit spor de weekend, stabilit, așadar, prin acte normative. Într-un fel, sporul de weekend compensează disconfortul salariatului nevoit să muncească sâmbăta și duminica, în vreme ce mulți alții ca el stau acasă.

Dat fiind că în Codul Muncii nu se precizează modalitatea concretă de acordare a sporului de weekend, acesta va fi acordat așa cum este stipulat în contractul colectiv de muncă. Se poate întâmpla ca o anumită unitate să nu aibă un contract colectiv de muncă. În asemenea caz, sporul de X% va fi stabilit prin contractul individual de muncă. Iar, în ceea ce privește modalitatea de acordare, aceasta se va pune în concordanță cu reglementările Regulamentul intern al fiecărei unități angajatoare.

Mai concret, sporul de weekend poate fi:

Suma fixă pentru fiecare weekend lucrat sau zi de weekend/ore lucrate in weekend;
Suma fixă, indiferent de câte weekend-uri lucrează un salariat, zile de weekend/ore lucrate in weekend;
Procent din salariul de bază, indiferent de câte weekend-uri lucrează salariatul/zile de weekend/ore lucrate in weekend;
Procent din salariul de bază raportat la numărul de weekend-uri lucrate/zile de weekend/ore lucrate in weekend.
Precizăm că sporul de weekend trebuie completat și în Registrul General de Evidență a salariaților (REVISAL).

Exemplu de spor de weekend calculat procentual din valoarea salariului brut

De exemplu, angajatul și angajatorul sunt de acord cu un spor de 5% din salariul brut pentru fiecare zi de weekend lucrată. În funcție de salariul de bază, angajatul va primi suplimentar un procent de 5% pentru fiecare zi de sâmbătă sau duminică lucrată. Practic, dacă un salariat are un salariu brut de 5.000 de lei și a lucrat 4 zile de weekend pe parcursul unei luni, procentul de 5% i-ar aduce un venit suplimentar de 1.000 de lei. Prin urmare, totalul variază în funcție de cuantumul salariului de bază.

Mai rețineți că negocierea sporului de weekend trebuie făcută la începutul colaborării și că sporul de weekend va fi specificat în contractul colectiv sau contractul individual de muncă. De asemenea, art. 38 din Codul muncii permite salariaților „să nu renunțe la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice convenție prin care se urmărește renunțarea la drepturile recunoscute de lege salariaților sau limitarea lor este lovită de nulitate”.