Câți oameni au murit din cauza dezinformării despre coronavirus

Publicat: 11/08/2020 | 16:36
Câți oameni au murit din cauza dezinformării despre coronavirus

Dezinformarea despre coronavirus a avut un impact negativ major în lume și a dus la moartea a numeroși oameni. 

Un studiu publicat în American Journal of Tropical Medicine and Hygiene a arătat că dezinformarea cu privire la coronavirus a fost foarte des întâlnită, de la izbucnirea pandemiei, iar cele mai multe ori s-a manifestat prin zvonuri, stigmatizare și teorii ale conspirației. Acest lucru a dus la infectări suplimentare, iar mii de oameni au murit sau au avut nevoie de asistenţă medicală, scrie Digi 24.

Cele mai multe informații făceau referire la boală, cum se transmite și mortalitate (24%), apoi cu privire la măsurile de control al virusului (21%), tratamente și leacuri (19%), cauzele bolii și originea ei (15%), violență (1%) și altele (20%). Autorii studiului au descoperit că aproximativ 82% dintre aceste informații erau false.

„Dezinformarea alimentată de zvonuri, stigmatizare și teoriile conspirației poate avea implicații serioase asupra indivizilor și a comunităților, dacă iau fața regulilor bazate pe informații certe. Instituțiile de sănătate trebuie să urmărească dezinformarea cu privire la COVID-19 în timp real și să implice comunitățile locale și guvernele pentru a demasca informațiile false”, au spus autorii studiului.

Câți oameni au murit

Potrivit cercetării, aproximativ 800 de persoane au murit după ce au consumat substanţe alcoolice foarte concentrate în încercarea de a-şi dezinfecta corpurile, în timp ce 5.900 de persoane au fost spitalizate după ce au consumat metanol, 60 dintre acestea pierzându-şi ulterior vederea.

De exemplu, informaţiile eronate care au circulat pe rețelele sociale din India i-au determinat pe mulţi să consume urină de vacă sau bălegar pentru a se proteja de COVID-19, în timp ce în Arabia Saudită consumul de urină de cămilă a fost promovat drept leac împotriva virusului. Mai mult, unele persoane din Asia şi angajaţi din sistemul sanitar au fost în repetate rânduri stigmatizaţi şi s-au confruntat cu abuzuri verbale şi fizice.

Foto: pixabay.com