Cauza incendiului de la Catedrala Notre Dame din Paris. Cum a luat foc

De: Cancan
Publicat: 16/04/2019 | 05:11

Autoritățile pariziene au vorbit despre cauzele care au dus la incendiul devastator care a mistuit Catedrala Notre Dame.

Citește și: Notre Dame și harta astrologică din 15 aprilie, ora 18:50, Paris. Astrologul Roxana Lușneac descifrează semnele astrale

Oficialii spun că, foarte probabil, focul ar fi izbucnit în urma lucrărilor de renovare.

Comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, a declarat că pompierii au reușit să salveze în întregime structura edificiului, potrivit site-ului Thelocal.fr.

„Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime”, a afirmat generalul Jean-Claude Gallet. El a mai adăugat, potrivit Associated Press, că două treimi din acoperișul clădirii au fost distruse, iar un pompier a fost rănit în timpul intervențiilor. Oficialul a anunțat că operațiunile de stingere a incendiului vor continua în cursul nopții.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că cele mai multe dintre obiectele de artă aflate în interiorul catedralei au fost recuperate.

Secretarul de Stat din Ministerul de Interne, Laurent Nunez, a anunțat pe Twitter că incendiul a început să scadă în intensitate, iar turnul nordic al clădirii este în siguranță.

Filmul tragediei din Paris

În jurul orei locale 18:50 (19:50, ora României), se declanșează un incendiu la catedrala Notre-Dame din Paris. Câteva sute de pompieri intervin ore în șir pentru a potoli flăcările care mistuiau monumentul istoric. Foarte rapid, focul, care a izbucnit undeva în pod, în zona de sus a edificiului a cuprins o turlă, care s-a rupt și s-a prăbușit în interior.

Incendiul a izbucnit la oră de vârf, când centrul Parisului, inclusiv Ile de la Cite, insula de pe Sena unde se află și Notre Dame, gem de maşini. De altfel, imaginile spun totul. În loc să se depărteze de locul incendiului, mulţi parizieni şi turişti au mers către catedrală, în timp ce 400 de pompieri încercau să ajungă cât mai aproape.

Unul dintre cele mai dramatice momente a fost prăbuşirea turlei catedralei sau fleșa, cum i se mai spune, adică acel turn în formă de săgeată de la mijlocul catedralei, care ajungea la 93 de metri înălţime.