Caz incredibil! Un medic cunoscut în România a devenit profesor universitar prin falsuri și fraudă

De: Cancan
Publicat: 28/02/2019 | 10:13

Încă o lovitură dură în Ministerul Sănătății, după ce a fost deschisă “Cutia Pandorei” imediat ce s-a aflat de italianul Matteo Politi, care a reușit să păcălească autoritățile române că este chirurg, deși avea absolvite doar opt clase. Potrivit datelor dintr-un nou caz incredibil, doctorul Ionel Alexandru Checheriță, care este cunoscut în țara noastră, și-a obținut toate titlurile științifice prin fraudă – altfel spus: este un “fals” profesor.

În 2007, Ionel Alexandru Checheriță a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și la scurt timp, el a devenit preparator la catedra nefrologie UMF Carol Davila București, potrivit incisivdeprahova.ro. Doi ani mai târziu, acesta a obținut titlul de  doctor în știinte medicale, înainte de a fi specialist chiar, iar acest lucru contravine prevederilor legale.

Conform sursei citată mai sus, în 2012, Ionel Alexandru Checheriță a devenit medic specialist prin concurs susținut în luna noiembrie a aceluiași an. Deși dispozițiile legale vechimea în specialitate trebuie să fie de minim 5 ani pentru a susține primariatul, el a devenit medic primar în iulie 2014  asta înseamnă că examenul l-a susținut la doar 1 an si 8 luni de la specialitate și nu 5 așa cum prevede legea. E drept, ar fi putut obține derogare de la Ministerul Sănătății, dar aceasta ar fi fost de 3 ani și 4 luni cu toate că potrivit prevederilor legale, Ministerul poate acorda derogare pentru susținerea examenului de primariat maxim 6 luni.

Jurnaliștii de la incisivdeprahova.ro au reamintit de un incident care ar putea avea conotații infracționale: a doua zi după ce un funcționar RUNOS a observat că respectiva derogare încalcă prevederile legale și și-a exprimat această îngrijorare față de doctorul Checheriță, a avut loc o spargere în spital, fiind sustras, printre altele, și înscrisul în cauză (n.r.: pretinsa derogare acordată de Ministrul Sănătății).

Neregulile au continuat însă. În anul universitar 2014, semestrul I, domnul doctor a devenit conferențiar și după doi ani, în anul 2016, profesor universitar. În mod normal și legal, examenul de primariat domnul doctor Checheriță ar fi putut să-l susțină în anul 2017, iar dumnealui devine profesor universitar înca din 2016. Pentru titlul de profesor este obligatoriu să fii medic primar. Mai mult, din metodologia de examene în vigoare la momentul când a devenit conferențiar și pentru acest titlu ar fi trebuit sa fie medic primar, acesta fiind motivul pentru care s-a ”sărit” peste anii de vechime și se susține că i s-ar fi acordat derogare. Dacă această derogare există, ea a fost acordată în mod ilegal, pentru a i se permite domnului doctor susținerea primariatului în 2014.