Caz șocant în Baia Mare: o tânără a născut acasă, într-un lighean. Copilul a murit. Părinții acuză medicii

Publicat: 18/12/2018 | 14:36

O femeie de 31 de ani din Baia Mare a născut acasă, în lighean, în noaptea de luni spre marți. Grozăvia s-a întâmplat după ce femeia a sunat la Ambulanță și a fost transportată la spital. Soțul ei spune că a primit o rețetă și a fost trimisă acasă. Medicii susțin însă că ea ar fi refuzat internarea.   

Băimăreanca de 31 de ani, însărcinată în luna a șasea, a sunat la Ambulanță după ce durerile abdominale au devenit insuportabile. Potrivit soțului ei, un echipaj a preluat-o și a transportat-o la spital, scrie ziarmm.ro. Medicul de gardă ar fi diagnosticat-o și ar fi trimis-o acasă cu o rețetă, cel puțin asta susține soțul femeii. Numai că durerile au continuat, iar bărbatul a sunat din nou la Ambulanță, în jurul orei 20.00, dar, spune omul, a fost refuzat. „Au zis să nu mai sun că e alarmă falsă și cheamă poliția”, arată el.

 

Omul a sunat de mai multe ori, însă a fost refuzat, pe motiv că a fost deja la spital și că e alarmă falsă. Câteva ore mai târziu, femeia a născut acasă, într-un lighean. Deși s-a născut viu, copilul cântărea doar 500 de grame și nu a suprviețuit.  

Mărturii înfiorătoare

Valentin Varadi, tatăl bebelușului, a spus că durerile au continuat, iar spre miezul nopții, contracțiile au devenit din ce în ce mai dese. Potrivit lui, femeia a cerut un lighean și în câteva minute a ieșit copilul, în placentă, chiar în lighean.   Abia atunci, un nou apel la Ambulanță a fost luat în serios și a sosit la fața locului un echipaj, care a preluat copilul și mama și i-au transportat la spital.

„Când au intrat, au văzut copilul în placentă în lighean. În loc să-i acorde soției primul ajutor, doamna a stat și s-a uitat la mine. I-am zis să facă ceva pentru femeia mea și atunci mi-a zis să nu mă agit. A consultat-o, iar pe urmă a scos copilul din placentă, l-a curățat și l-a întors în jos cu gurița, ca să dea lichidul afară, să nu-l înghită. Apoi mi-a zis ca nu este nicio șansă să trăiască bebelusul”, spune bărbatul. (VEZI ȘI: CAZ ȘOCANT LA CÂMPINA. UN BEBELUȘ A FOST ARS LA CÂTEVA ORE DUPĂ CE S-A NĂSCUT)

Plângere pentru malpraxis

Femeia a fost, apoi, internată la spital și a primit îngrijirile medicale de specialitate.

Bărbatul a mai precizat că a mers la biroul de Asistență Socială pentru a depune o plângere pentru malpraxis.

SAJ: ”Ambulanța și-a făcut datoria”

Medicii de la Ambulanță spun că medicul de gardă i-a propus femeii să o interneze, însă ea a refuzat. „Femeia fost transportată la spital, a fost consultată de ginecolog a fost diagnosticată cu infecție urinară, motivul pentru care avea acele dureri abdominale. Domnul doctor Costin i-a spus că trebuie să se interneze, dar dânsa a refuzat. Ca atare, a cerut rețetă și a fost transprotată înapoi acasă”, arată Ioana Cătană, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Maramureș.

Medicul de la Ambulanță mai arată că femeia a semnat în registru refuzul internării și că starea de rău care a urmat este explicabilă, din cauza diagnosticului sever, fiind vorba, cel mai probabl, de o infecție urinară mai veche. La Ambulanță, însă, ea spune că nu s-au înregistrat mai multe apeluri, cel mai probabil acestea fiind triate de Serviciul 112, care face legătura la cele trei instituții de urgență, Pompierii, Ambulanța sau Poliția. (CITEȘTE AICI: MĂRTURII ȘOCANTE ALE MAMEI UNUI BEBELUȘ INFECTAT ÎN MATERNITATE)

„Era încă viu, dar la 500 de grame era cam greu să trăiască”

La cel de-al doilea apel înregistrat, mai arată medicul Ioana Cătană, directorul medical al Ambulanței, a fost trimis un echipaj cu o asistentă medicală, însă femeia deja născuse acasă, într-un lighean. „S-a deplasat o resursă de la noi, un echipaj cu asistentă, care a găsit avortonul. Era de șase luni și avea vreo 500 de grame. Asistenta a cerut ajutor, a venit medic de la noi, a preluat avortonul și l-a predat la Secția Nou-născuți. Era încă viu, dar la 500 de grame era cam greu să trăiască, vorbind de maturarea respiratorie”, a mai arătat Ioana Cătană.

Ea a mai precizat că au fost verificate orele la care s-a înregistrat apelul și la care s-a consemnat în fișa pacientei, nefiind înregistrate sincope. „Eu am verificat, m-am uitat la ce oră s-a sunat, când s-a ajuns. Asistenta noastră s-a ocupat și de mamă și de avorton, a cerut ajutor medical superior, medic. Deci, din punctul de vedere al profesionalismului nostru, atât al asistentei, cât și al doamnei doctor, nu cred că putem discuta că nu există”, a mai arătat Ioana Cătană.