Ce a fost in mintea copilotului sinucigas care a ucis 150 de oameni? Numai psihologul CANCAN poate elucida misterul!

De: Cancan
Publicat: 29/03/2015 | 16:30

Meseria de pilot fascineaza pe toata lumea. Cand sunt mici, toti copiii spun ca viseaza sa ajunga piloti cand vor creste. A fost si cazul germanului Andreas Lubitz (28 de ani), care a ales aceasta meserie fara sa stie exact implicatiile psihologice adiacente.

“Dupa ce viitorii piloti termina scoala de aviatie, ei intra in “lumea reala” a meseriei de pilot. Aceasta presupune, pe langa pregatirea tehnica specifica profesiei si anumite abilitati temperamental-comportamentale dintre care cele mai importante sunt resistenta la stres prelungit, rezistenta la frustrare si capacitatea de a delimita clar problemele din viata de zi cu zi de orele in care esti la mansa”, a spus psihologul CAANCAN.ro Cezar Laurentiu Cioc.

Singurele imagini cu avionul inainte sa se prabuseasca in Alpii Francezi

“Suicidul criminal in aviatie pare a capata proportii mari”

Pilotul Andreas Lubitz auzise teoretic de solicitarile psihologice la care ar urma sa fie supus de practicarea meseriei alese, insa nu le exeprimentase pana atunci pe pielea lui in mod direct. Nu traise pana atunci solicitari profesionale cu un grad de stres atat de mare.

Psihologul CANCAN.ro a vorbit despre cartea a creat atatea valuri in sfera politica

“Din punct de vedere psihologic, aceste situatii de ‘’prima data’’ sunt recomandabil sa fie exeprimentate in situatii cand presiunea si reponsabilitatile nu sunt foarte mari si iti permiti sa faci greseli. El nu avea aceasta optiune. Presiunea psihologica era mare pentru ca si problemle personale il apasau. Apropiatii spun ca se despartise de prietena pe care urma sa o ceara in casatorie. In 2009 suferise un episod de depresie severa ale carei efecte, desi mascate, s-au pastrat se pare pana la momentul accidentului. El a revenit in practica meseriei de pilot in necunostinta de cauza, nestiind ce efecte ar putea avea stresul si presiunea asupra comportamentului sau. Dealtfel suicidul criminal in aviatie pare a capata proportii mari”, a mai spus Cezar Laurentiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman din Bucuresti.

In ultimii doi ani doua zboruri incheiate cu tragice accidente se banuiesc a fi fost deturnate de piloti. Este vorba de zborul MH 370 Malaezia Airlines pe 8 martie 2014 si cursa Mozambic Airlines LAM 470 pe 29 noiembrie 2013.

“Copilotul a vrut sa ii ramana numele in istorie”

“Copilotul a vrut sa ii ramana numele in istorie printr-un gest rasunator. Pasagerii si membrii echipajului au fost vicitme colaterale. Pentru Andreas Lubitz faima era importanta si nu eventualele viziuni teroriste. Ca dovada ca nu a cautat insistent sa faca si alte victime la sol, prabusind avionul peste o eventuala zona locuita, ci a profitat de ocazia aparuta dupa plecarea capitanului, prabusind avionul unde s-a nimerit. Ar fi fost mult mai rau daca, din intamplare, aeronava ar fi survolat un oras in acel moment”, a precizat Cezar.

Psiholog Cezar Cioc (sursa foto www.potentialuman.ro)

Cat despre testarea copilotului, in aviatie au loc testari psihologice complexe la anumite intervale de timp. A venit momentul sa demontam un mit, acela ca testarile psihologice de personalitate si comportament au mare exactitate a concluziilor in timp.

148 de persoane au murit in tragedia aviatica de marti

“Nu este DELOC asa! Psihologii institutelor care realizeaza aceste teste de predictie comportamentala pentru piloti nu fac decat sa observe si testeze doar atitudinea din timpul testarii. Comportamentul de moment este singurul cu adevarat analizat corect. Comportamentul viitor al subiectului poate fi imprevizibil indiferent de raspunsul la intrebarile din test care voalat vor sa afle ce s-ar intampla in anumite cazuri prezumtive. Oamenii sunt tentati sa raspunda cu fraze standard si de bun simt la intrebari delicate insa in sufletul lor se poate ascunde cu totul altceva fara ca nimeni sa nu banuiasca cu exactitate ce”, a mai spus specialistul CANCAN.ro.

––––––––––––––––––––––––––––-

CITESTE SI
 

Adevaratul motiv pentru care tanarul corijent din Iasi si-a ucis iubita cu un martisor! „Avea asta in ADN!”

AVION PRĂBUŞIT ÎN FRANŢA. PRIMELE IMAGINI de la locul TRAGEDIEI.

Ultimele imagini cu avionul Germanwings! Cum a fost filmat inainte de prabusire!

––––––––––––––––––––––––––––-

Testari cu adevarat concludente ar fi cele in care psihologul ar convietui mult timp cu subiectul, sub acelasi acoperis, la munca, In timpul liber , cu prietenii,pentru observatii atente de lunga durata. Din acest motiv in practica medicala, diagnosticele pentru boli mintale grave, cum este schizofrenia, nu se pun decat dupa minim 6 luni in care pacientul este monitorizat de medic. (Alex Saulea)