Ce a pățit un bărbat din București, aflat în vizită în Cluj-Napoca, după ce a chemat un taxi: „Când m-am urcat…”

Publicat: 12/11/2019 | 12:00
Ce a pățit un bărbat din Cluj-Napoca, aflat în vizită în București, după ce a chemat un taxi: "Când m-am urcat..."

Invitat la o degustare de vinuri, un bărbat din București a avut parte de o surpriză care l-a determinat să posteze o ”Scrisoare adresată clujenilor” în mediul online. Scrisoarea respectivă s-a viralizat, astfel că întâmplarea povestită de bucureștean a fost citită de foarte mulți internauți. 

Adrian Balotă a povestit câteva situații în care a fost implicat, făcând – totdată – o comparație între ceea ce se întâmplă în Cluj și ceea ce se întâmplă – în situații asemănătoare – în București.

„Am fost invitat la o degustare de vinuri la o franciză şi i-am spus recepţionerului să-mi comande un taxi , mi-a răspuns că soseşte în doua minute. Bineînţeles că nu l-am crezut, toţi spunem „două minute” când ştim, de fapt, că durează cel puţin 15, dar surpriză, taxiul a venit în două minute. Când m-am urcat mă aşteptam să sune în boxe manele, dar nu, trebuie să fiţi voi mai cu moţ, în boxe suna o muzică normală şi în surdină. I-am spus taximetristului unde vreau să ajung, dar înainte de asta să mă ducă la un restaurant unde să mănânc şi musai să fie cât mai aproape de locul cu pricina. Mă aşteptam să mă ducă cine ştie unde, dar iarăşi nu, m-a dus la o distanţă de 15 metri de magazin şi chiar mi-a recomandat două restaurante, mai mult decât atât, mi-a urat o seară frumoasă şi distracţie bună. La noi, la Bucureşti, taximetriştii nu-şi pierd timpul cu prostii de genul ăsta, pe cine interesează o urare de seară frumoasă?”, scrie bărbatul la începutul scrisorii sale.

Și-a lăsat aparatul de fotografiat pe masă și…

Bucureșteanul a mai avut parte de o surpriză. A mers la un restaurant, s-a simțit confortabil, și-a permis chiar să lase un aparat de fotografiat pe masă, fără a-i frică de vreun hoț. Mâncare bună, sănătoasă, nu ca în ”Centrul Vechi”.

”Am ieşit afară să fumez şi mi-am lăsat aparatul foto de câteva sute bune de euro, pe masă, nesupravegheat, starea asta de confort mi-a dat-o restaurantul. Iar sunteţi nişte ciudaţi, la noi, la Bucureşti, dacă faci asta ai parte de adrenalină, adică distracţie, nu glumă. Mâncarea……bună, prea bună pentru profitul patronului….adică ştii senzaţia aia că mănânci la bunici? ei, pe aia am avut-o şi eu; nici urma de „vegeta”, benzoat de sodiu, nitrit de potasiu sau cum dracu s-or mai numi otrăvurile de prin ”Centrul Vechi”. Ospătarul mi-a urat ”poftă bună” şi la sfârşit m-a întrebat dacă mi-a plăcut…..Ăăăă?!”, scrie Adrian Balotă.

Un aerator în valoare de 1350 RON,  scăpat pe jos

Bucureșteanul a scăpat pe jos un aerator de 1350 RON, așteptându-se să fie muștruluit de patronul magazinului sau chiar obligată să plătească. Ei bine, iarăși a fost surprins. Iar comparația cu tot ceea ce se întâmplă în București continuă.

”Am scăpat pe jos un aerator care costa 1350 de lei şi patronul magazinului nici nu a venit să se uite dacă l-am stricat….la noi, la Bucureşti, trebuia să-l cumperi; nimic nu ştiţi despre vânzări. Am plecat de acolo cu agentul de vânzări la un club unde se vindeau numai spirtoase….din display-ul care costa vreo 50.000 de euro ştiam doar vreo trei mărci de whisky, restul, câte am băut, am crezut că sunt păcălit, nu semăna cu nimic din ce whisky am băut eu până acum, numai arome, numai pahare sofisticate, şervetele sub fiecare pahar, băutura măsurată corect…..pffff, să veniţi în „Centru Vechi” să învăţaţi cum se face comerţul, provincialilor. Taximetristul care m-a dus spre hotel mi-a urat „noapte bună”, dar m-am gândit că sunt singurul lui client din noaptea aceea şi îşi permite să-şi piardă timpul cu asemenea lucruri”, conchide Adrian Balotă.

Locul de parcare

Surprizele au continuat pentru bucureșteanul ajuns la Cluj, o alta dintre ele fiind legată de… locul de parcare.

”Ajungând în centru am început, cu ochiul meu vigilent de bucureştean, să caut un loc de parcare şi nu înţelegeam de ce sunt atât de multe, am crezut că sunt locuri de parcare plătite, ca în Bucureşti şi n-ai voie să parchezi acolo, dar nu, erau locuri de parcare cu taxă. Pe panoul pe care scria foarte explicit cum faci plata cu un simplu sms, am văzut ca sunt doua preţuri diferite, unul pentru zona A, inelul principal, şi unul pentru zona B, inelul secundar. Am trimis un sms plătind două ore de parcare şi am primit răspunsul care m-a oripilat: în cele doua ore cât am plătit în zona A puteam să mut maşina în zona A şi B oriunde voiam eu, adică nu plăteam din nou parcarea dacă mutam maşina pe altă stradă. Eu mă întreb cum dracu fac ăştia bani la buget cu o asemenea risipă?!   Acolo unde am oprit maşina era un şanţ frumos pietruit prin care curgea o apă limpede, cred că atunci îl construiseră pentru că nu am văzut niciun PET plutind. În fine, uitându-mă la minunata construcţie am observat cum veneau trei raţe sălbatice pe apă. Sincer m-am speriat, am vrut să sun la 112, am crezut că sunt la ţară, că poate au gripă aviară….de ce nu le prinde nimeni să le ia de acolo?”, mai scrie Adrian Balotă.