Ce amendă poți lua dacă vorbești la telefon la volan

De: Cancan
Publicat: 06/05/2019 | 13:11
amenda telefon volan

Noul cod rutier din 2019 vine cu o amendă dură pentru șoferii care vorbesc la telefon în timp ce se află la volan. Se vor gândi de două ori înainte de a lua decizia de a folosi mobilul în timp ce se află la volan, indiferent că de motiv, profesional sau personal. (Citește și: Şoferii care fac live la volan vor rămâne fără permis şi vor primi amenzi usturătoare!)

Amendă pentru vorbitul la telefon la volan

Cei care vor fi prinși de poliție în timp ce folosesc telefonul mobil la volan riscă să rămână fără permisul de conducere o lună, sunt sancționați cu 9-20 de puncte și plătesc o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Măsurile mai dure din noul cod rutier pe 2019 au ca scop reducerea numărului de accidente cauzate de șoferii care vorbesc la telefon la volan, fac live-uri pe Facebook sau sunt atenți la smartphone ori tabletă. (Citește și: Imagini șocante surprinse pe autostradă! În timp ce se afla la volan, șoferul întreținea relații amoroase cu o tânără)

Pe de altă parte, codul rutier din 2019 vine și cu o veste bună pentru șoferi: punctul de amendă a fost înghețat și va fi rămâne la fel, adică 145 lei. Cei care vor fi sancționați de polițiștivor putea plăti mult mai ușor amenda, pe care o pot achita de oriunde din țară într-un cont unic, înființat în 2019. De asemenea, Codul rutier pe 2019 a majorat la 15 zile termenul de plată a jumătate din amenda aplicată, față de 48 de ore în trecut.

Telefonul poate distrage atenția, dacă ești la volan

Specialiştii spun că atunci când trimitem un SMS la volan, citim un e-mail sau facem orice altceva, în afară, de condus nu mai suntem concentrați la drum. Aşa ajungem ca din 50 de kilometri parcurşi 3 să-i petrecem cu atenţia în altă parte decât la şosea şi la pericolele ce pot să apară oricând.

În momentul în care vă uitaţi la telefon în trafic, privirea coboară spre ecran şi se duce de la şosea. Şi, dacă aveţi de făcut un viraj, de exemplu, îl veţi rata.

Pentru că am fost atenţi la telefon la cine a sunat, la momentul în care a sunat, poate a fost convorbire importantă şi, în loc să fim atenţi la traseul pe care avem de urmat, am ţinut-o drept, am ratat frânarea. Am frânat şi târziu şi am mers drept în loc să facem virajul. (Citește și: Vești proaste pentru șoferii care filmează și fac poze la volan. Proiectul a fost propus la Parlament)

Orice distragere a atenției de la condus este considerată ca fiind foarte periculoasă și de aceea unii nu recomandă vorbitul la telefon nici dacă există sistem hands-free în mașină.

Sfaturi de condus și utilizarea telefonului mobil

*Poți folosi telefonul mobil atunci când ești oprită într-un loc sigur. Pentru și mai multă siguranță oprește motorul și trage frâna de mână.

*Nu folosi telefonul mobil când ești în trafic. Nici măcar atunci când stai la semafor sau ești blocată în trafic.

*Poți face o excepție în situații de urgență și nu ești în siguranță dacă oprești mașina. Atunci sună imediat la 112.

*Chiar dacă folosești un sistem hands-free atenția ta este distrasă de la ceea ce se întâmplă în trafic. Gândește-te dacă este atât de important să vorbești la telefon fix în acel moment.

*Înainte să pleci cu mașina verifică-ți mesajele, mailurile, conturile de social media și ce mai ai pe telefon. Rezolvă totul înainte să pleci cu mașina.

*Dacă ai plecat la drum lung, oprește-te într-un loc sigur de fiecare dată când ai nevoie să dai un telefon sau să răspunzi la mesaje. Este mult mai sigur că vei ajunge la destinație fără probleme.

*Sunt multe clipuri online în care poți să vezi ce se poate întâmpla dacă vorbești sau trimiți mesaje în timp ce conduci. Am ales doar unul care îți arată cât de important este să nu ai factori în jur care să-ți distragă atenția.