Ce amenzi vor primi cei care nu poartă mască de protecție după 15 mai, în timpul stării de alertă

Publicat: 05/05/2020 | 13:32
Ce amenzi vor primi cei care nu poartă mască de protecție după 15 mai, în timpul stării de alertă

După data de 15 mai, atunci când – așa cum a anunțat chiar președintele Klaus Iohannis – în România va fi decretată starea de alertă și nu ne vom mai afla sub măsurile restrictive impuse de starea de urgență, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun. 

Este o măsură care asigură protecția cetățenilor, cu atît mai mult cu cât apar măsuri de relaxare în ceea ce privește circulația persoanelor. Românii vor putea să iasă din locuințe fără a mai avea asupra lor declarația pe propria răspundere – aceasta fiind necesară dacă vor dori să părăsească localitatea -, dar masca de protecție va fi absolut necesară. Bineînțeles, cei care nu se vor conforma acestei prevederi vor suporta nedorite consecințe financiare.

În momentul de față, în unele localități unde portul măștii este obligatoriu, amenzile pentru lipsa măștii de protecție pornesc de la 100 de lei și pot ajunge până la 500 de lei. Deocamdată nu a fost luată o decizie în ceea ce privește valoare sancțiunilor care vor fi date în perioada stării de alertă, propunerile aflându-se la Ministerul de Interne.

”Noi contăm foarte mult pe spiritul civic, haideți, să spunem că în prima săptămână vom fi la nivel de avertisment, dar în a doua săptămână va exista și o sancțiune. Va exista o amendă (…) Nu ne-am gândit la un cuantum, toate sunt într-o analiză, toate sunt într-o expertiză la Ministerul de Interne”, a declarat Nelu Tătaru – ministrul Sănătății – la TVR, în cadrul emisiunii ”România 9”.

(CITEȘTE ȘI: ALEXANDRU RAFILA, DESPRE RISCUL DE A TE INFECTA CU NOUL CORONAVIRUS ÎN PISCINĂ: ”TOTUL DEPINDE DE…”)

”Suntem de o săptămână pe un platou”

Ridicarea stării de urgență în România, după 15 mai, este rezultatul unei evoluții ”de platou” a crizei coronavirusului, a spus ministrul Săntății, Nelu Tătaru. Ne îndreptăm spre ”stabilizare”, însă fiecare zi înseamnă o analiză continuă a evenimentelor din plan medical.

”În acest moment, la nivelul ţării noastre suntem pe acea pantă ascendentă spre platou. După cum specifica astăzi şi Centrul European de Control al Bolilor, în Europa sunt 4 ţări care sunt spre stabilizare: Polonia, România, Anglia şi Suedia, Bulgaria care este încă într-un număr crescut de cazuri, celelalte state având o scădere a numărului de cazuri. Suntem de o săptămână pe un platou. Dacă la început a fost în dinţi de fierăstrău, acum suntem pe un platou înspre stabilizare, fără a avea un număr scăzut de cazuri, dar avem un număr constant”, a spus ministrul Sănătăţii.

(VEZI ȘI: MĂRTURIA UNUI MEDIC DE LA SPITALUL JUDEȚEAN SUCEAVA, INFECTAT CU CORONAVIRUS: ”E MAI GREU PENTRU PERSOANELE CARE…”)