Ce ar putea să se întâmple cu profesorii care refuză testarea sau vaccinarea împotriva Covid-19 în Grecia. Țara se află pe lista roșie cu risc epidemiologic

Publicat: 03/08/2021 | 08:09

Grecia se află, de la 1 august, pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, după ce numărul de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus a crescut. Ce ar putea să se întâmple cu profesorii care refuză testarea sau vaccinarea împotriva noului coronavirus?

Potrivit antena3.ro, cadrele didactice din Grecia care refuză să se vaccineze sau să se testeze împotriva noului coronavirus, înainte ca acestea să se întoarcă la catedre pentru a preda, riscă să fie suspendate din funcție și chiar să se confrunte cu o tăiere a salariului, dar și cu alte măsuri disciplinare. Toate acestea, în baza unei decizii ministeriale care se află încă în lucru. La domiciliu au fost distribuite teste pentru profesori, dar și elevilor cu vârste între 16 și 18 ani.

Noua reglementare se adresează tuturor administratorilor şi educatorilor, angajaţi permanent şi temporar, pentru ca din luna septembrie să fie un an academic sigur. Potrivit informațiilor, profesorii, care au contracte permanente, riscă să fie suspendați, fără să fie plătiți, până când se vaccinează, iar personalul temporar va avea contractul suspendat. De asemenea, acest lucru ar putea să afecteze și perspectivele de promovare şi de angajare, lucru care ar putea să se întâmple și în cazul sistemului funcționarilor publici.

Cum se poate ajunge în Grecia

Grecia, una dintre țările preferate de turiștii români în special în perioada verii, a trecut de pragul de infectare de 3 la mie, de la care țările intră pe lista roșie și pentru care sunt scutite de carantină la sosirea în România doar persoanele imunizate anti-Covid și cele care au trecut prin boală, potrivit noilor date publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Pentru zona roșie se impune carantina de 14 zile pentru persoanele care sosesc în România, excepțiile fiind:

  • persoanele vaccinate anti-COVID cu schemă completă de cel puțin 10 zile,
  • persoanele care au fost infectate cu coronavirus în ultimele 180 de zile și nu mai devreme de ultimele 14 zile
  • copiii până la vârsta de 3 ani, iar cei de 3-16 ani cu prezentarea unui test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore

sursă foto: Pixabay