Ce arată datele unui raport BERD, cu privire la inflație: „Pieţele se aşteaptă la creşterea preţului la energie”

Publicat: 17/05/2023 | 08:19
Românii nu vor fi feriți de scumpiri nici iarna aceasta / Sursă foto: Pixabay

Potrivit raportului „Regional Economic Prospects” publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), inflația a atins nivelul maxim în Europa emergentă, Asia Centrală și Africa de Nord. Astfel, creșterea prețurilor la gaze în următoarea iarnă va fi o provocare pentru mulți dintre noi.

Datele oficiale sunt îngrijorătoare. Anunțul BERD arată clar că nu doar Europa a fost afectată de inflație, ci și țările din Asia Centrală și Africa de Nord. Astfel, scumpirile nu ne vor ocoli nici iarna viitoare, asta pentru că prețul gazelor și al energiei electrice ar urma să crească la sfârșitul anului curent.  Raportul arată că inflația în regiunea de activitate a BERD, care cuprinde aproximativ 40 de economii de la Kazahstan până în Ungaria și Tunisia, a atins vârful de 17,5% în octombrie și a scăzut la 14,3% în martie. Unele bănci centrale au redus chiar dobânzile, din cauza perspectivelor economice înrăutățite, însă presiunile asupra gospodăriilor sunt departe de a se fi încheiat.

„În special în ţările mai sărace, gospodăriile sunt sever afectate de crize. Pieţele se aşteaptă la creşterea preţului energiei în această toamnă şi iarnă”, a declarat economistul-şef al BERD, Beata Javorcik, relatează Antena 3 CNN.

CITEȘTE ȘI: Cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani! Cu cât s-au scumpit alimentele de bază și ce va întâmpla cu inflația, în 2023

Mai mult de jumătate dintre gospodăriile din regiunea de activitate a BERD „trăiesc de la un salariu la altul”

Mai mult decât atât, prețurile gazelor din Europa depășesc cotațiilor gazelor din SUA. Datele publicate în raport arată că aceste scumpiri ale gazelor din Europa rămân peste nivelul mediu din perioada 2017-2021, iar asta înseamnă că oamenii vor urma să poarte pe umeri povara facturilor uriașe la energie și gaze și în iarna anului acestuia.

România se numără printre țările din regiunea activitate a BERD, unde oamenii „trăiesc de la un salariu la altul”. În contextul inflației atât de ridicate, dacă gospodăriile din România sau din altă țară vulnerabilă și-ar pierde principala sursă de venit, timp de o lună, mai bine de 59% dintre ele nu și-ar putea acoperi cheltuielile de bază.

VEZI ȘI: Până când vor fi distribuite cardurile de energie și de la ce dată pot fi plătite facturile de beneficiari