Ce au decis magistrații în cazul femeii de 84 de ani care a furat 6 plicuri de cafea și câteva pateuri

Publicat: 08/03/2023 | 15:07

O femeie în vârstă de 84 de ani din Alba a scăpat de procesul pentru furt, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au cerut renunțarea la urmărirea penală. Femeia a fost acuzată că a sustras câteva alimente dintr-un magazin și nu le-a plătit, însă cazul a fost închis fără a ajunge la judecată.

Pe 10 octombrie 2022, o femeie în vârstă de 84 de ani din Alba Iulia, a fost prinsă la ieșirea dintr-un magazin, unde furase câteva alimente și nu le plătise. Aceasta a luat 3 conserve de pate de gâscă și 6 plicuri de cafea și le-a ascuns în buzunarul gecii sale. Ea a fost oprită de paznicul magazinului înainte să părăsească clădirea. Bătrâna furase alimente în valoare de 26,07 lei, prejudiciul fiind unul destul de mic.

Bătrâna din Alba Iulia a scăpat de urmărirea penală, după ce a furat produse din supermarket / Imagine reprezentativă. Foto: pexels.com

(CITEȘTE ȘI: „Produs de lux” ținut în capsule antifurt, în supermarket-urile din România! Prețul i s-a dublat în 2023 și se fură tot mai mult)

Magistrații au cerut renunțarea la urmărirea penală

Magistrații de la Judecătoria Alba Iulia au luat o decizie privind procesul femeii și au acceptat, în cele din urmă, cererea procurorilor de a renunța la proces. Prin urmare, bătrâna a fost eliberată și alimentele furate au fost returnate magazinului.

„Probele administrate în cauză au relevat că, suspecta, în vârstă de 84 de ani, la data de 19.10.2022, în jurul orei 11:00, în timp ce se afla în incinta unui magazin, a luat de pe rafturi trei conserve — pate de gâscă și șase plicuri instant ciocolată La Festa, pe care le-a ascuns în buzunarul de la geacă. Ulterior, suspecta a trecut de casele de marcat fără a achita produsele, fiind oprită la ieșirea din magazin de către agentul de pază”, se precizează în hotărârea instanței, citat de Adevărul. 

În documentele oficiale s-a menționat vârsta femeii și faptul că, din cauza sărăciei, se ajunge în situația de a recurge la astfel de gesturi.

„Judecătorul constată că nu există interes public în urmărirea faptei, faţă de conținutul faptei, modul și mijloacele de săvârșire, scopul urmărit și împrejurările concrete de săvârșire, urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii, eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfășurarea procesului penal prin raportare la gravitatea faptei și la timpul scurs de la data săvârșirii acesteia, reţinând şi existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea urmărilor produse”, se mai arată în hotărâre.