Ce „comoară” deține Rusia în Transnistria! Este cel mai mare depozit din Europa

Publicat: 26/04/2022 | 19:28
File photo of Ukrainian soldiers from the 93rd Cold Yar Brigade of the Ukraine Armed Forces in the Russian-backed rebel held Donetsk frontline. Ukraine on Wednesday Feb 23, 2022 declared a 30-day state of emergency and began calling up reservists aged 18-60 for service of up to one year into the armed forces amid fears of an all-out invasion by Russia. On February 21, Russian President Vladimir Putin said he was recognizing the independence of territories under the control of Moscow-backed separatists in eastern Ukraine and that he would send Russian troops there, moves condemned by Kyiv, the UN, the West, and various countries.,Image: 664455049, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

În regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, locul în care Kremlinul ar intenționa să creeze un coridor terestru prin sudul Ucrainei, se află cel mai mare depozit de muniții din Europa. Conform diferitelor estimări, în depozit ar putea exista între 19.000 și 21.500 de tone de muniție.

Depozitul, despre care se crede că stochează muniție sovietică, se află în satul Cobasna, situat în regiunea Rîbnița, în apropiere de granița cu Ucraina, informează ucrainenii de la Obozrevatel.

Depozitul din Cobasna a apărut în anii 1940. Cea mai mare parte a muniției a fost adusă acolo după retragerea trupelor sovietice din fosta Republica Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia și alte țări europene.

CITEŞTE ŞI: CHINA A FĂCUT ANUNȚUL DESPRE AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL: „NIMENI NU VREA SĂ VADĂ..”

Potrivit diferitelor estimări, în depozit ar putea exista între 19.000 și 21.500 de tone de muniție precum obuze, bombe, mine, grenade, cartușe. O explozie la un astfel de depozit poate fi comparată cu detonarea unei bombe nucleare de 10 kilotone.

Maia Sandu: „Prezența munițiilor de la Cobasna, un pericol pentru Republica Moldova”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a vorbit, în martie, pentru Știrile Pro TV, despre depozitul de muniție de la Cobasna.

„Am discutat cu Moscova despre problema retragerii trupelor ruse, există și problema lichidărilor munițiilor de la Cobasna. (…) Prezența munițiilor de la Cobasna este un pericol pentru toată regiunea. (…) Nu am mai avut acces la acest depozit de decenii, și acum este greu să spunem ce a mai rămas, care este starea acestor muniții, dar este foarte clar că acest depozit este foarte mare și riscurile sunt foarte mari. Sper că Federația Rusă înțelege acest lucru și sper că vom putea avansa pentru a începe procesul de lichidare a acestor muniții”, afirma Maia Sandu la începutul acestui an.