Ce conține, de fapt, faimoasa pâine albă de la Vel Pitar. Milioane de români o mănâncă fără să știe care sunt ingredientele reale

Publicat: 30/04/2023 | 09:44

Exista o vreme în care românii erau adepții categorici ai sintagmei „Nicio masă fără pâine”. Consumul acestui produs de panificație ajungea la cote alarmante. Începând cu anul 2021, românii au redus consumul de pâine, însă cifrele sunt în continuare mari. Mai grav este faptul că majoritatea aleg să consume pâine ambalată, din comerț, care nu are tocmai cea mai curată listă de ingrediente. Ce conține pâinea Vel Pitar, pe care milioane de oameni o consumă?

Pâinea nu este alimentul cel mai bun pe care să îl punem pe masă. Însă, nu lipsește, aproape niciodată, din coșul zilnical românilor. Consumăm de două ori mai multă pâine față de britanici sau spanioli. În anul 2017, o familie cumpăra, în medie într-un an, 88 de kilograme de pâine.

Însă, lucrurile merg spre bine. În anul 2021 cantitatea de pâine s-a redus la 83 de kilograme, iar în anul 2022 la 80 de kilograme. Se pare că românii au înțeles că pâinea nu este chiar cel mai bun aliment, însă, în continuare, consumul rămâne unul mare.

Din păcate, pâinea albă este preferata românilor, fiind aleasă de 40 % dintre consumatori. În ceea ce privește sortimentul, 38 % dintre oameni aleg pâinea feliată ambalată. Așa că o pâine precum este cea de la Vel Pitar, feliată și ambalată, ajunge adesea pe mesele românilor, însă puțini sunt cei care citesc eticheta și știu ce conține acest produs.

(CITEȘTE ȘI: CÂT TIMP TREBUIE SĂ DUREZE MICUL-DEJUN, PRÂNZUL ȘI CINA. ÎN CÂTE MINUTE TREBUIE SĂ MÂNCĂM, DE FAPT)

Pâinea albă de la Vel Pitar

Așa cum spuneam atunci când vine vorba despre pâine, mulți români aleg să consume o pâine albă, feliată și ambalată, care rezistă cel mai mult. Astfel, o pâine precum cea de la Vel Pitar ajunge adesea pe mesele românilor, fără ca aceștia să știe ingredientele pe care le conține. În acest caz, pe lângă ingredientele normale, pâinea de la Vel Pitar conține și două timpuri de E-uri: E200 și E282.

Așa cum bine știm este indicat să citim atent eticheta unui produs înainte de a-l consuma și să ne ferim de cele care au prea multe E-uri. Aceștia sunt de fapt aditivii alimentari care se adaugă în produse pentru a le prelungi termenul de valabilitate sau ca potențatori de culoare și gust.

Rolul E-urilor este de a face produsele din comerț să fie mai atractive, însă specialiștii în nutriție spun de mult timp că aditivii nu ar trebui să facă parte din alimentația noastră, fiind dăunători pentru organism. Există 24 de categorii de aditivi alimentari, iar de 10 dintre ei trebuie să ne ferim cel mai mult, fiind introduși pe lista de E-uri periculoase. Este vorba despre: E954, E407, E330, E210, E151, E621, E120, E951, E223 și E1520.

(VEZI ȘI: CARE SUNT CELE 2 ALIMENTE CE REZISTĂ CHIAR ȘI 12 LUNI ÎN FRIGIDER)