Ce conţine, de fapt, laptele care se vinde la Lidl? Anunţul specialiştilor

Publicat: 21/06/2023 | 08:12

Dimineața cu cereale, în cafea sau în cele mai delicioase deserturi, laptele este unul dintre alimentele care nu lipsește din coșul de cumpărături al românilor. Produsul este cumpărat zilnic de milione de oameni, însă puțini dintre aceștia știu ce pun, de fapt, în coș. Se pare că, potrivit specialiștilor, nu orice lapte este bun, iar o atenție mai mare ar trebui acordată etichetei unui produs. 

Anual, consumul de lapte și produsele lactate tind să înregistreze creșteri. Însă, mulți dintre români fac o mare greșeală. De obicei, toți știu că laptele face parte din categoria produselor sănătoase și nu îi mai interesează cine îl produce și ce este trecut pe etichetă. Majoritatea achiziționează alimentul din marile supermarketuri, precum Lidl, Kaufland, Carrefour sau Cora. Însă, Președintele Asociației Pro Consumatori (APC) din România, conf. univ. dr. Costel Stanciu, a tras un semnal de alarmă și a explicat că românii fac o greșeală mare atunci când achiziționează lapte.

Potrivit spuselor lui Costel Stanciu, cel mai bun lapte atât din punct de vedere organoleptic, cât și din punct de vedere al nutrienților conținuți și al beneficiilor aduse organismului este laptele nestandardizat. Însă, acest tip de lapte se găsește destul de greu. În fapt, doar două mărci de lapte comercializează acest produs în stare nestandardizată.

(CITEȘTE ȘI: NEBUNIE ÎN MAGAZINELE LIDL DIN ROMÂNIA. DESERTUL DE LA LIDL CARE COSTĂ 5 LEI ȘI PE CARE ROMÂNII SE BAT SĂ-L CUMPERE!)

„Să învățăm să înțelegem eticheta”

Pentru a vedea ce lapte ar trebui să consume românii, inspectorii APC au făcut o cercetarea amplă, în cadrul campaniei „Să învățăm să înțelegem eticheta”. Printre cele mai cunoscute mărci de lapte comercializate în supermarketurile din țara sunt: Pilos, Poiana Florilor, Olympus, Lactag, Carrefour, 365, Covalact de Țară, Monor. Lăptăria cu caimac, Drag de România, Albalact, Rarăul, ProdLacta, SIM, Boni, Vreau din România. Oke, Zuzu, Napolact, Milli, Proxi, Vadul Laptelui, Muller și Fulga.

Laptele comercializat de către societățile de mai sus, care prezintă 3, 5 procente de grăsime, a fost supus mai multor analize amănunțite. Rezultatele au indicat, așa cum spuneam, că laptele cel mai bun de consumat atât din punct de vedere al nutrienților conținuți, cât și al beneficiilor aduse organismului este laptele nestandardizat. Acest tip de lapte înseamnă că nu a fost parțial smântânit sau smântânit și nu are niciun alt tip de adaos, chiar dacă este permis prin lege.

Ei bine, în cazul mărcilor de lapte ce se găsesc în România, doar două dintre ele oferă un lapte nestandardizat. Este vorba despre „Lăptaria cu caimac”, cu lapte pasteurizat la temperatură joasă, dar și despre Muller.

„Din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte nu știu să facă diferența. Nici pe baza informațiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat și unul nestandardizat, așa cum îl dă vaca. Acest lucru reiese foarte clar din oferta de lapte de consum existentă la vânzare în marile structuri comerciale”, a spus președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

(VEZI ȘI: CE CONȚINE, DE FAPT, FAIMOSUL COZONAC CU NUCĂ ȘI STAFIDE DE LA BOROMIR. MILIOANE DE ROMÂNI L-AU CUMPĂRAT MĂCAR O DATĂ ÎN VIAȚĂ)