Ce este, de fapt, Centaurus? Cum se manifestă noua tulpină super mutantă de COVID 19

Publicat: 14/07/2022 | 18:16

Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Cazurile din Marea Britanie au crescut de atunci brusc – și aparent mai rapid decât cele ale variantei BA.5 extrem de transmisibile, care este prezentă și în India și înlocuiește rapid varianta BA.2 dominantă anterior în multe țări.

Noua variantă a ajuns deja în alte 10 țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o „variantă în monitorizare” la 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă sau asociată cu o boală mai gravă, dar informațiile sunt încă puține.

VEZI ȘI: EXPLOZIE DE NOI CAZURI DE COVID ÎN ROMÂNIA! CEL MAI MARE NUMĂR ÎNREGISTRAT DIN LUNA MARTIE

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) urmărește îndeaproape evoluția noii variante, iar specialiştii nu ştiu la ce să se mai aştepte. În orice caz, Covidul nu poate fi tratat deocamdată ca o gripă.

”Anul trecut pe vremea asta, mulți erau convinși că Delta reprezenta vârful evoluției virusului, însă apariția Omicron și creșterea vastă a diversității, precum și evitarea anticorpilor, sunt un semn că nu putem urma, ca populație, un plan de măsuri ca pentru gripă, pentru a ține ritmul cu evoluția virală”, a declarat dr. Stephen Griffin, virusolog la Universitatea din Leeds.

Virusul nu poate fi ținut sub control prin același plan care s-ar aplica în caz de gripă

„Nu atât mutațiile sunt cele care îngrijorează, ci mai mult numărul/combinația lor. Este greu de prezis efectul atâtor mutații care apar împreună și care dau putere virusului atunci când se manifestă împreună. Este cu siguranță un potențial pericol pentru ceea ce urmează după BA.5.”, a spus dr. Tom Peacock, virusolog la Imperial College London, care a fost primul care a identificat Omicron ca o potențială îngrijorare în noiembrie 2021.

Sursa foto: Pexels.com