Ce este ROBOR și cum se calculează

Publicat: 26/07/2018 | 12:04

Cancan.ro îți explică ce este ROBOR, pe înțelesul tuturor. Pentru o persoană care are un credit în lei, ROBOR este indicele în funcție de care cresc dobânzile la creditele în lei. În termeni economici, el este rata media a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele.

Robor se calculează zilnic și are ca referință media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de banca centrală. Deci, ce este ROBOR-ul, de fapt? Nu este un indice abstract, ci din contră, este utilizat de către toate băncile pentru a stabili dobânzile variabile. De asemenea, el influențează valoarea ratelor lunare la creditele în RON. (Citește și Robor la 6 luni a crescut la 3,49%, cel mai mare nivel din martie 2014)

Ce este ROBOR- definiție

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care se imprumuta intre ele institutiile bancare in moneda nationala (lei/RON). Acest indicator este stabilit de către Banca Națională a României pe baza tranzactiilor efectuate de catre bancile din România, potrivit wikipedia.org. Indicii cei mai utilizați de bănci pentru stabilirea nivelului dobânzilor variabile sunt ROBOR 3M și ROBOR 6M. Cea mai mică valoare înregistrată vreodată de indicatorul Robor 3M a fost în luna ianuarie 2016, după mai multe săptămâni de scădere.

Toate persoanele care au unul sau mai multe credite în derulare, sau doresc să contracteze un nou credit cu dobandă variabilă, sunt implicit expuși la fluctuația ratei lunare în funcție de evoluția dobânzilor interbancare ROBOR (pentru creditele în RON), EURIBOR (pentru creditele în euro) sau LIBOR (pentru creditele în CHF).

Ce este EURIBOR

Euribor(Euro Interbank Offered Rate) este rata la care o bancă de prim ordin oferă altei bănci de prim ordin depozite în zona euro. El este publicat în fiecare zi la ora 11.00 a.m. CET, pentru valoarea spot.

Euribor este rata de referință pentru piața monetară în EURO. Este sponsorizată de către Federația Europeană Bancară (FBE), care reprezintă interesele a 4 500 de bănci, din 24 de țări membre ale Uniunii Europene, Islanda, Norvegia, Elveția, precum și Asociația Piețelor Financiare (ACI). Euribor are impact doar asupra dobânzilor variabile și nu asupra dobânzilor fixe, fiind folosit la calculul dobânzilor variabile la creditele acordate în Euro.

În calculul dobânzilor variabile în euro ale creditelor cei mai utilizați indici sunt Euribor 3M și Euribor 6M. Creșterea valorii indicelui Euribor duce la o creștere a ratei creditului, iar scăderea valorii acestui indice duce la scăderea acesteia.

Indicele Euribor este stabilit în urma unui sondaj în rândul a 39 de bănci, care trebuie să prezinte estimări privind costul finanțării reciproce în euro pentru perioade de la o zi la un an. Indicele euro este stabilit în funcție de estimări și nu de date reale de pe piață, fiind vulnerabil neregulilor. (Vezi și Rectorul UVT: ROBOR este de neoprit!)

Previziuni ROBOR 2018

Pentru 2018, previziunile analiștilor legate de ROBOR nu sunt deloc liniștitoare. Dobânzile vor continua să crească din cauza inflației. În februarie, indicele anual al prețurilor de consum ajunsese la 4,7%, cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani și se estimează că va ajunge la 5% în al doilea trimestru al anului, ca apoi să revină pe scădere la 3%, potrivit wall-street.ro. BNR ar putea majora dobânda de politică monetară la 3%, față de 2,25% în prezent, până la sfârșitul lui 2018. În ianuarie, analiștii CFA au estimat că inflația anuală va fi de 3,71% după 12 luni și că ROBOR la 3 luni va ajunge la aproximativ 2,95% pe an.

 

Angie Voicu