Ce este variola maimuței? Tot mai multe țări raportează cazuri noi de infectare cu această infecție

Publicat: 21/05/2022 | 12:09
Ce este variola maimuței Sursă foto: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că au fost confirmate 80 de cazuri de variola maimuței, în 11 țări. Alte 50 de persoane sunt suspectate că ar avea infecția. Află ce este această infecție virală, de fapt, și cât de gravă este dacă te îmbolnăvești.

Variola maimuței a fost depistată în 5 țări din Europa: Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia și Suedia. Primul caz european a fost confirmat pe 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria.

Această boală extrem de rară este cea mai frecventă în părțile îndepărtate ale Africii Centrale și de Vest. Câteva zeci de cazuri suspectate sau confirmate de variolă a maimuței au fost depistate de la începutul lunii mai în mai multe țări din Europa, America de Nord și Australia, ceea a ce a ridicat alarma în rândul autorităților sanitare.  Specialiștii în sănătate sunt îngrijorați că această boală a ieșit de pe continentul african, ceea ce se întâmpla extrem de rar până acum.

Ce este variola maimuței, de fapt

Variola maimuței este o infecție virală rară, care are simptome ușoare de obicei. Oamenii bolnavi se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie. Nu există un vaccin specific pentru această afecțiune. Serurile folosite pentru eradicarea variolei au arătat un grad de eficiență de 85%.

Experții nu se așteaptă totuși ca această formă de variolă să devină o nouă pandemie și că este puțin probabil să urmeze cursul pandemiei de coronavirus. Totuși, răspândirea pe glob provoacă îngrijorare.

CITEȘTE ȘI: LACRIMI ȘI DURERE NEMĂRGINITĂ. REBECA, FETIȚA DE NUMAI 5 ANI CU BOALA WILSON, CARE SUFERISE UN TRANSPLANT HEPATIC, A ÎNCETAT DIN VIAȚĂ

Simptomele infecției cu variola maimuței

Cei care s-au infectat cu variola maimuței au avut febră, frisoane, oboseală, dureri musculare, dureri de cap, slăbiciune musculară. Mai mult, ganglionii limfatici li s-au mărit, le-a apărut pe piele leziuni, mai ales în zona genitală.

Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA.

”Simptomele sunt febră, oboseală, dureri musculare, mărirea ganglionilor limfatici și apariția unor leziuni pe piele, în special în zona genitală. Credem că transmiterea se produce doar prin contact apropiat cu leziunile de pe pielea unei persoane infectate”, a declarat Margarida Tavares, medic infecționist.

Cum poți contacta boala variola maimuței

Variola maimuței este o infecție virală, iar rezervorul îl reprezintă animalele mici, de obicei rozătoarele din pădurile din vestul și centrul Africii. Oamenii se infectează dacă intră în contact cu aceste animale. Apoi se poate transmite de la persoană la persoană.

Boala are două tulpini principale: tulpină Congo, care este mai gravă – cu o mortalitate de până la 10% – și o tulpină din Africa de Vest, care are o mortalitate de aproximativ 1%. Cazurile descoperite până acum arată că în Europa ar fi ajuns tulpina mai blândă.

VEZI ȘI: ALERTĂ MEDICALĂ ÎN ROMÂNIA! O NOUĂ BOALĂ INFECȚIOASĂ FACE RAVAGII

 

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult