Ce făcea Nicolae Ceaușescu după ce pleca Elena de acasă

Publicat: 28/10/2019 | 13:17

O mulțime de tabieturi avea Nicolae Ceaușescu, dictatorul comunist care a sfârșit în fața plutonului de execuție, alături de soția lui, Elena, la câteva zile după ce a izbucnit Revoluția din decembrie 1989. Șahul, vânătoarea…

Ultima pasiune nu era prea ”înfrăgită” de tovarășa, astfel că Nicolae Ceaușescu o practica pe ”blat”. Adică, pleca să vâneze mistreți, cerbi sau urși abia după ce Elena dispărea de acasă. (CITEȘTE ȘI: S-A AFLAT CINE A FOST AMANTA LUI NICOLAE CEAUȘESCU. CU CE CÂNTĂREAȚĂ FOARTE CELEBRĂ A ÎNȘELAT-O „TOVARĂȘUL” PE „TOVARĂȘA”)

Dictatorul ar fi avut peste 400 de medalii, dar și o captura impresionantă, un porc mistret de peste 300 de kg. Ultima activitate de vânătoare a avut loc pe 10 decembrie 1989, cu doar câteva săptămâni înainte de deces.

Îi plăcea și filmul

Fostul dictator era pasionat foarte mult și de cinematografie, motiv pentru care în reședința lui avea mai multe săli de proiecție. Îi plăceau foarte multe filmele americane, dar și cele românești sau rusești, la care se uita întodeauna cu întreaga familie.

Au deschis camera secretă a lui Nicolae Ceaușescu

Aflată la aproape 10 metri sub pământ, camera secretă permitatea  ca Elena și Nicolae Ceaușescu să se refugieze în cazul unui bombardament sau atac chimic ori nuclear. O echipă de jurnaliști de la Realitatea a pășit în imobilul care aparţine acum RAAPPS și a realizat filmări inclusiv în celebrul buncăr, obiectiv care nu face parte din turul standard pe care publicul îl poate efectua de miercuri până duminică. (NU RATA: CUM FĂCEAU AMOR ELENA ȘI NICOLAE CEAUȘESCU. CE O PUNEA FOSTUL DICTATOR PE SOȚIA LUI SĂ ÎI FACĂ ÎN PAT)

După ce intri în Palatul Primăverii, pe partea dreaptă este o scară de coborâre către cramă. Sistemele de ventilaţie se află în partea de sus a pereţilor, iar temperatura este scăzută, comparativ cu restul camerelor. Din această încăpere se pleacă spre buncăr, trecând printr-o altă cameră de tranziţie. Intrarea în locul ascuns este bine mascată de o uşă capitonată, după care urmează o a doua uşă, metalică, masivă, închisă ermetic. Nimeni nu poate preciza dacă există plumb sau dacă sunt alţi factori de izolare. Cele 17 trepte albe, de marmură, cordonul roşu care ţine loc de balustradă şi pereţii bej, ornamentaţi, creează impresia coborârii spre o sală de ceremonii.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult