Ce grad de rudenie există între soț și soție conform legii. Puțini sunt cei care știu cu exactitate răspunsul

Publicat: 21/03/2023 | 13:36
Ce grad de rudenie este între soți / Sursă foto: Pixabay

Tu te-ai întrebat vreodată ce grad de rudenie există între doi soți, de fapt? Iată mai jos, în articol, ce se arată atât în Codul Familiei, cât și în Codul Civil privitor la această speță.

Multe persoane s-au gândit, de-a lungul timpului, ce grad de rudenie există între soț și soție. Însă, acest aspect trebuie luat în vedere din punct de vedere legal. Un soț și o soție formează o familie, însă ei nu sunt nici rude, nici afini (înrudire în spirit). Pe de altă parte, rudenia se leagă de descendența unei persoane dintr-o altă persoană (aspect observabil și în arborele genealogic). Totuși, ce grad de rudenie există între două persoane care se căsătoresc?

Vezi și CÂȚI BANI SE DAU LA UN BOTEZ, ÎN 2023. CE SUME TREBUIE SĂ SCOATĂ DIN BUZUNAR RUDELE, NAȘII ȘI INVITAȚII

Grad de rudenie – ce arată Codul Civil?

Rudenia poate fi în linie dreaptă sau în linie colaterală. În cazul descendenței unei persoane dintr-o altă persoană (rudenie în linie dreaptă), aceasta se stabilește după ordinea nașterii. Mai cu seamă, este vorba despre părinți și copii (rude de grad I), bunici și nepoți (rude de grad II).

În cazul unei rudenii în linie colaterală, aceasta se stabilește de la una dintre rude până la ascendentul comun. De pildă, frații (rude grad II), unchiul, mătușa și nepotul (rude grad III), veri primari (rude grad IV).

Mai există afinii, care se regăsesc în Codul Familiei. Pe înțelesul tuturor, afinitatea reprezintă un grad de rudenie provenit de la relația familială reciprocă între un soț și rudele celuilalt soț. Și în acest caz, avem următoarea clasificare:

  • Afinitate pentru ginere/noră și socrii – grad I;
  • Afinitate pentru soțul și fratele sau sora soției – grad II;
  • Afinitate pentru soțul și bunicii soției – grad II;
  • Afinitate pentru soțul și unchiul sau mătușa soției – grad III;
  • Afinitate pentru soțul și fiul dintr-o altă relație a soției – grad I;
  • Afinitate pentru soțul și nepotul de fiu al soției din altă relație – grad II;
  • Afinitate pentru soțul și nepotul de frate al soţiei – grad III.

În România, potrivit Codului Civil, art. 274, este interzisă căsătoria între rudele în linie dreaptă și cele în linie colaterală, până la grad IV.

Citește și AJUTOR DE DECES 2023. CÂȚI BANI PRIMESC CEI CARE AU PIERDUT UN MEMBRU AL FAMILIEI

Sursă foto: Pixabay