Ce indică săgeata de lângă pompa de benzină din bordul unei maşini? Puțini șoferi știu

Publicat: 18/02/2023 | 12:21
Ce înseamnă acest martor din bord

Toți cei care conduc autovehicule știu că bordul conține mai mulți martori ce se pot aprinde atunci când ai o problemă. Unul dintre cele mai neobișnuite și greu de înțeles simboluri este săgeata de lângă pompa de benzină. Nici șoferii experimentați nu știu, în multe cazuri, ce reprezintă acest semn.

Pe vremuri, exista în bord un bec care se aprindea odată cu farurile. Martorii erau becuri ce luminau un plastic transparent pe care era imprimat un semn pentru: faza scurtă, faza lungă, ușă deschisă, bec ars, frână de mână ridicată etc. Odată cu evoluția tehnologiei, atât mașina, cât și bordul, s-au schimbat enorm. În zilele noastre, ceasurile din bord sunt digitale și au o mulțime de simboluri care să-ți arate exact ce problemă are mașina ta.

O problemă cu care se confruntă, în prezent, până și cei mai experimentați șoferi, este aceea că bordul, ajuns la standardele sale moderne, are mai mulți martori decât reține proprietarul mașinii. Un exemplu concret este săgeata de lângă pompa de benzină din bord.

(CITEȘTE ȘI: Martorul din bordul mașinii care a indus șoferii în confuzie. 44% dintre conducătorii români nu știu ce înseamnă)

Ce arată, de fapt, săgeata de lângă pompa de benzină din bord

Săgeata de lângă pompa de benzină din bord are rolul de a-i arăta șoferului pe ce parte trebuie să pui carburant în mașină. Așadar, dacă săgeata indică dreapta, când ajungi la pompa de alimentare, ai grijă să nu uiți că umpli rezervorul pe partea dreaptă.

La anumite modele de autovehicule, săgeata începe să apară la bord numai în momentul în care mașina mai are puțin carburant și consumă deja din rezervă. În acest caz, este încă un semn că trebuie neapărat să ajungi la pompă ca să nu te trezești fără carburant că faci faimoasa „pana prostului”.

(CITEȘTE ȘI: Ştii ce reprezintă triunghiul de pe bordul maşinii tale? Toţi şoferii se vor bucura să afle ASTA)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult