Ce înseamnă dacă visezi că ești urmărit, că îți pierzi dinții sau că ești în mijlocul unei catastrofe. Cercetatorii au descoperit cauza viselor recurente

Publicat: 12/09/2021 | 22:12

Fie că ai fost urmărit de un om căruia nu-i vedeai chipul, fie că ți-au căzut dinții, fie că ești în mijlocul unei catastrofe sau cazi în gol sunt doar câteva scenarii ale viselor recurente. Să ai același vis din nou și din nou este un fenomen cunoscut de aproape două treimi din populație. Nu există om care sa nu aibă vise în timpul somnului. Cercetătorii au analizat cauza pentru care un vis ne apare de mai multe ori în nopți diferite. 

 

Visele recurente au devenit subiect de cercetare pentru oamenii de știință care încearcă să descopere care este legătura dintre viața unui individ și visele din timpul nopții. Știința ne arată că fisele recurente ar putea reflecta conflicte nerezolvate din viața visătorului.

 

Visele recurente apar în perioade de stres

Atunci când trecem printr-o perioadă în care suntem supuși unui stres psihic sau emoțional fiecare celulă din corp are de suferit. Puțin se gândesc și la visele din timpul nopții.

De cele mai multe ori ele ne arată problemele din spatele subconștientului. Atunci când ne forțăm să trecem peste un episod care ne-a afectat emoțional chiar și fizic, toate sentimentele reprimate râmân ”treze” în subconștient.

Peste jumătate din visele care revin din nou și din nou implică o situație în care visătorul este în primejdie. Sunt cazuri în care unele vise recurente încep chiar din copilărie și pot continua pe toată perioada vieții.

(VEZI ȘI:CE ÎNSEAMNĂ CÂND VISEZI ȘERPI)

De ce redă creierul nostru aceleași vise la nesfârșit?

Aceasta este prima întrebare atunci când ne trezim din visul ala pe care l-am mai avut și acum 2 zile, și acum două săptămâni chiar și doi ani. Studiile sugerează că visele, în general, ne ajută să ne reglăm emoțiile și să ne adaptăm la evenimente stresante.

Cu alte cuvinte, visele ne ajută să procesăm un eveniment dureros sau dificil. Faptul că același vis ne apare din nou și din nou poate reprezenta dificultatea de a accepta acele trăiri sau evenimente care ne-au rănit.

Coșmarurile traumatizante reproduc o traumă  trăită, acesta fiind un simptom al tulburării de stres post-traumatic. Visele recurente redau foarte rar un eveniment sau conflict direct, de cele mai multe ori este reflectat printr-o emoție.

Vestea bună este că există și vise recurente care sunt pozitive, chiar  euforice, precum visele în care descoperim încăperi noi în locuință, visele erotice sau cele în care zburăm.

Blocajul din timpul coșmarurilor

Oamenii care au parte de coșmaruri recurente sunt, într-o măsură sau alta, blocați, aceștia nefiind capabili să reacționeze la scenariul din vis și să-l anticipeze.

Odată cu studierea viselor recurente au apărut tot felul de terapii pentru a stopa aceste vise. Una din tehnici presupune vizualizarea coșmarului în timp ce suntem treji și apoi să-l rescriem și să modificăm unul din aspecte care face visul să devină coșmar. Spre exemplu, la sfârșitul visului să adăugăm ceva pozitiv.

(VEZI ȘI:CE ÎNSEAMNĂ CÂND VISEZI BANI? SEMNIFICAȚII DIFERITE ÎN FUNCȚIE DE CONTEXT)

 

Sursa foto: Pixabay.ro