Ce înseamnă rapel? Sensul medical al cuvântului și definițiile din dicționar

Publicat: 16/02/2021 | 16:36

Cuvântul „rapel” a ajuns să fie cel mai căutat cuvânt din luna februarie, potrivit platformei dexonline.ro. Se pare că de la începutul lunii acest cuvânt a fost căutat de cel puțin 890 de ori pe zi. În limba română termenul are mai multe înțelesuri, însă o să ne oprim atenția asupra sensului medical al cuvântului.

Ce însemna rapel?

Potrivit dicționarului cuvântul „rapel” are mai multe înțelesuri în funcție de contextul în care este folosit . Astfel „rapel” poate însemna: (CITEȘTE ȘI: UN BĂRBAT DIN GORJ A FOST VACCINAT LA RAPEL CU SERUL GREȘIT. CUM A FOST POSIBILĂ EROAREA)

– readucere a unei piese sau a unui sistem tehnic în poziția inițială, sub acțiunea greutății proprii ori a unor forțe elastice”

– revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială.

– (În sintagma) Coborâre în rapel = coborâre, în alpinism, a unui perete abrupt printr-un sistem de coardă dublă.

Sensul medical al cuvântului „rapel”

Cuvântul „rapel” a ajuns să fie cel mai căutat de români datorită folosirii repetate în campania de vaccinare. Așadar, în sens medical rapelul este definit ca o revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială. (VEZI ȘI: KLAUS IOHANNIS S-A VACCINAT CU RAPELUL, DAR A PREFERAT SĂ NU FIE FILMAT. CUM SE SIMTE PREȘEDINTELE ROMÂNIEI)

Astfel, în ceea ce privește vaccinare anti-COVID, orice om care primește prima doză de vaccin va trebui să revină și pentru ce-a de-a doua, care este considerată rapel în termeni medicali și este necesară ca eficacitatea vaccinului să ajungă la capacitate maximă.

„A două doză pe care o vom face şi care se numeşte doză de rapel, doză de amintire, doză de reîntărire, este o doză care pune în funcţiune ceea ce noi numim memorie imună. Practic, rapelul întăreşte memoria imună a organismului, de aceea şi la bebeluşi facem în primul an de viaţă mai multe doze de vaccin în aşa fel încât organismul acestuia să preia informaţia, să producă anticorpi împotriva unei anumite boli”, a explicat dr. Valeria Herdea.