Ce li se pregătește elevilor care luni vin la școală! Apelul medicilor

Publicat: 27/01/2019 | 21:51

Foarte mulți elevi vor merge luni la școală, în ciuda faptului că virusul gripal a luat, oarecum, amploare, numărul deceselor crescând în ultimele zile. Luni, directorii de şcoli şi grădiniţe, dar şi părinţii, dau împreună un test simplu de responsabilitate. Asta îi așteaptă în prima zi a săptămânii, potrivit stirileprotv.ro.

Ministerul Educaţiei a transmis în teren un ordin care impune ca obligatoriu triajul copiilor înainte de a intra la cursuri. Toţi cei care prezintă semne de boală trebuie trimişi acasă, pentru a preveni contaminarea colegilor.

Medicii cer insistent părinţilor să îi ţină acasă pe toţi cei care au răcit în cele patru zile libere sau nu sunt complet refăcuţi.

În cele patru zile libere, toate infecţiile respiratorii, aflate în incubaţie până la suspendarea cursurilor, au avut timp să se manifeste. Din păcate, în acest interval, mulţi au mers, cu tot cu copii, la malluri şi în locuri de joacă sau au stat cu orele la urgenţe, aşa că simptomele pot apărea de acum încolo.

”Dacă un copil este bolnav sau noi ca adulţi prezentăm o viroză respiratorie, e bine să limităm deplasările la strictul necesar, iar această izolare voluntară la domiciliu este esenţială,” a explicat un medic.

Asistenţii medicali din creşe şi grădiniţe au fost instruiţi să verifice dacă cei mici tuşesc sau au febră, înainte de a-i lăsa în săli. Părinţii sunt rugaţi să nu forţeze primirea unui copil răcit. E un gest de respect faţă de colegii sensibili, cu imunitate scăzută, astm, boli cardiace sau neurologice, pentru care o viroză înseamnă un dezastru.

Ministerul Sănătăţii nu a cerut dezinfectarea şcolilor, dar sunt directori care au adus de acasă personalul de curăţenie.

Cu mopuri, lavete şi detergenţi au fost chemaţi şi părinţii să ajute.

Pe lângă vaccinare, care vizează îmbolnăvirile cu gripă, profilaxia infecţiilor respiratorii tine de o igienă corectă. Copilul care merge la şcoală trebuie să aibă un pachet cu batiste de hârtie. Dacă strănută sau tuşeşte, nu e suficient să pună mâna la gură. Trebuie să acopere nasul şi gura cu batista, apoi să o arunce la gunoi.

Învăţaţi copiii să nu îşi atingă cu mâinile ochii, nasul şi gura. Să se spele temeinic cu apă şi săpun, apoi să le usuce cu un prosop de hârtie. O rolă trebuie să stea permanent în toaleta elevilor.

Semnele de alarmă pentru un copil anterior sănătos care răceşte sunt respiraţia grea, somnolenţa, lipsa totală a apetitului, deshidratarea şi febra.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult