Ce mai cultivă oltenii în „Sahara”. La Dăbuleni, câștigă teren kiwi, kaki, lonicera și aronia

Publicat: 03/03/2021 | 12:37

Arahidele de Dăbuleni au devenit brand în patria lubeniţei. Şi nu numai arahidele. Printre soiurile ameliorate în ultimii ani de către cercetătorii Staţiunii din Dăbuleni se numără cartoful dulce, arahidele, kiwi, banana nordului, măslinul, kaki, kiwi, lonicera, aronia.

Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare din Dăbuleni au creat două soiuri unicat de alune de pământ, denumite Dăbuleni şi Viorica.

Arahidele sunt deja marca Dăbuleniului, pe lângă pepeni

„Soiurile obţinute la staţiunea noastră sunt Dăbuleni 14, omologat în 1997, soiul Viviana, omologat în 2014 şi o linie în curs de omologare de testare”, ne spune un cercetător de la Dăbuleni.

Soluții pentru soluri nisipoase

„Această specie de cultură, arahidele, se adaptează bine pe solurile nisipoase, zonele cu soluri nisipoase, noi am avut doritori, cumpărători de sămânţă din toate zonele ţării, dar prepondenrent din zonele cu soluri nisipoase, zona Bihor, zona de est a ţării, Galaţi, Brăila şi Dolj”, spune Milica Dima, cercetător.

Cercetătorii au apelat la culturi exotice pentru a valorifica solul nisipos din zonă

Zona Dăbuleniului s-a confruntat dintotdeauna cu seceta, cu vânturile, cu terenurile slab structurate, motiv pentru care cercetătorii au căutat soluţii pentru valorificarea solurilor nisipoase, astfel că de circa 5-6 ani au introdus cartoful dulce, ceea ce i-a încurajat să încerce şi alte soiuri exotice precum kiwi, banana nordului, curmalul chinezesc, măslinul, kaki, lonicera, aronia.

Culturi exotice în „Sahara Olteniei”

„Am încercat, avem în cultură măslini, curmal chinezesc, kiwi, kaki, banana nordului, fistic, aronia, afin, zmeur, coacăz, mur, ele încă sunt în testare, noi trebuie să facem testările pe un număr de ani pentru a prinde cât mai multe schimbări climatice, spune Aurelia Diaconu, director staţiune Dăbuleni.

Locuitorii din Dăbuleni spun că terenurile nisipoase pe care le deţin sunt foarte bune pentru cultivarea arahidelor, fiind convinşi, de altfel, că vor da lovitura cu acest tip de cultură.

3.000 de hectare de nisip

Cele mai căutate sunt arahidele care sunt trimise în colete prin poştă către clienţi. (VEZI ȘI: NU LE PASĂ DE PANDEMIE! CERCETĂTORII DE LA DĂBULENI PREGĂTESC CULTURILE DE LUBENIȚE ȘI CARTOFI DULCI)

„Am început acum vreo 6 ani pe o suprafaţă mică şi am respectat densitatea şi apa chiar pe nisip, că la noi e o zonă nisipoasă. Şi în afara localităţii şi în interior.

– Cum a fost producţia?

– Nu m-am aşteptat”, spune, Florin Mărcuşu, cumpărător.

Staţiunea din Dăbuleni îşi desfăşoară activitatea de circa 3.000 de hectare de nisip ca de plajă şi a împlinit în aceste zile 60 de ani de activitate. (VEZI AICI: REVOLUȚIE ÎN PATRIA PEPENILOR)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.